Sovjetiske mosaikker

dekorativ kunstform, der vandt stor udbredelse i det tidligere USSR

Sovjetiske mosaikker er en form for dekorativ kunst, der vandt stor udbredelse i det tidligere USSR. Talrige værker i samme stil blev desuden opført i andre lande i den tidligere Østblok. Kunstformen blomstrede i 1960erne og 1970erne. Kunstnernes arbejde kunne tage flere år og krævede enorme ressourcer.

Mosaik på mur i Tver i Rusland

De ofte enorme vægmosaikker understøttede ideen om socialisme. De blev opført på fabrikkers gavle, i metrostationer, biblioteker og universiteter, ved banegårde, sportsanlæg og kurhoteller. De særlige kunstværker udgjorde en slags monumental propaganda, der idylliserede den efterstræbte kommunistiske samfundsform.

Udforskning af rummet, videnskab i menneskehedens tjeneste, skaberkraft, fællesskab og mangfoldighed er temaer mosaikkernes i reglen ukendte ophavsmænd typisk tager under behandling.

Særligt i Georgien, Ukraine og det tidligere Østtyskland er der en bevægelse i gang, der forsøger at skabe fornyet opmærksomhed omkring kunstværkerne. På den måde prøver aktivister og ildsjæle at beskytte dem mod vanrøgt og ødelæggelse.[1]

Ofte overførtes kristne motiver til en sovjetisk kontekst.[2]

Kilder og henvisninger redigér

  1. ^ Rejs i sporet på Sovjets enorme mosaikkunst Jens Malling 27. august 2016, politiken.dk
  2. ^ Fra duer til kosmonauter: Sovjetunionen videreførte kristen mosaik-kunst 3. juli 2019 kristeligt-dagblad.dk