Ernst Thälmann: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Wikilink
Af-POV'et. +{{Henvisninger}}
Linje 6:
Han deltog i organiseringen af det mislykkede oprørsforsøg i Hamborg i 1923 og måtte skjule sig for politiet et stykke tid. I 1924 blev han indvalgt i den tyske [[Rigsdagen (Weimarrepublikken)|Rigsdag]]. Året efter blev han også leder af KPDs militante ''Rote Frontkämpferbund'', en parallel til nationalsocialisternes [[Sturmabteilung|SA]]. Han blev partiformand i KPD samme år og var partiets kandidat ved det tyske præsidentvalg.
 
I oktober 1926 var han aktiv i støtten til en strejke blandt Hamborgs havnearbejdere. De strejkede i sympati med engelske minearbejdere, eftersom den engelske strejke havde gavnet Hamborgs erhvervsliv — som alternativ kulleverandør — økonomisk. Thälmann hævdede, at "strejkebryderiet" måtte stoppes. På partikongressen i Berlin-Wedding i 1929 gik Thälmann ind for en klar konfrontationskurs mod socialdemokraterne, SPD, efter den "blodige maj", hvor 32 mennesker var blevet dræbt, da politiet forsøgte at slå optøjer og demonstrationer ned, som var blevet forbudt af den socialdemokratiske indenrigsminister. Thälmann blev som leder for den venstreekstreme politiske fløjvenstrefløjen en af de bitreste modstandere af socialdemokraterne. Partiet, han ledede, udviklede sig under hans ledelse til en massebevægelse med omkring 100 mandater i Rigsdagen.
 
Den 13. marts 1932 var Thälmann igen kandidat ved det tyske præsidentvalg. Han opstillede imod den siddende præsident [[Paul von Hindenburg]]. Thälmann opnåede omkring 12 % af stemmerne på landsbasis.
Linje 15:
 
== Eksterne links ==
{{Henvisninger}}
* http://www.dagogtid.no/arkiv/1997/06/herb.html
* [http://www.marxistische-bibliothek.de/_thaehlmann.html Reden und Schriften von Ernst Thälmann]