Republikken Tjetjenien: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Under Zarrusland: Grammatiske rettelser
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
→‎Under Sovjetunionen: Tilføjelse om de tjetjenske krige, Groznyj’s ødelæggelse og genopbygning, samt Ruslands fornyede kontrol med republikken.
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 60:
=== Under Sovjetunionen ===
 
I 1922 blev de kaukasiske stater indlemmet i [[Sovjetunionen]]. Efter forskellige mellemstadier blev etableredes den [[Autonome Socialistiske Sovjetrepublikker i Sovjetunionen|Autonome Socialistiske Sovjetrepublik]] [[Tjetjeno-Ingusjs ASSR]] i [[1936]]. I 1930'erne var der hårde kampe i bjergene (Isjkerien) mellem partisaner på den ene side og enheder fra Den røde hær og [[NKVD]] på den anden.
 
I 1944 blev den ingusjetiske og tjetjenske befolkning deporteret til Centralasien, efter at sovjetiske centralmyndigheder havde beskyldt dem for at have samarbejdet med tyskerne {{kilde mangler|dato=januar 2019}}. Den tjetjensk-ingusjetiske republik blev opløst og området opdelt mellem [[Dagestan]], [[Nordossetien]] og [[Georgien]].
Linje 70:
Under [[2. verdenskrig]] udsattes den tjetjenske befolkning for [[tvangsforflytninger af befolkningsgrupper i Sovjetunionen|tvangsforflytning]] til den [[Kazakiske SSR]]. Efter [[1956]], i forbindelse med afstaliniseringen, blev det tilladt for tjetjenerne at vende tilbage til deres hjemland. Den nuværende autonome republik Tjetjenien blev skabt efter, at [[Tjetjenien-Ingusjen]] blev opløst i 1991. Efter [[Sovjetunionen]]s opløsning startede en tjetjensk selvstændighedskamp mod [[Rusland]].
 
[[Dzjochar Dudajev]], den tjetjenske republiks [[Nationalisme|nationalistiske]] leder, erklærede Tjetjenien for selvstændigt i [[1991]] og udråbte sig selv til [[præsident]]. [[Georgien]] var det eneste land, der anerkendte det selvstændige Tjetjenien. TjetjenienEfter rummerto enblodige vigtigkrige [[olie]]industrimidt ogi 1990’erne, hvor bl.a. hovedstaden Groznyj blev jævnet med jorden, var Tjetjenien harimidlertid enigen strategiskunder vigtigrussisk beliggenhedkontrol.
Hovedstaden er siden blevet genopbygget vha. føderale midler og huser i dag bl.a. den største moske i Europa.
Tjetjenien rummer en vigtig [[olie]]industri og har en strategisk vigtig beliggenhed.
 
=== Første Tjetjenienkrig ===