Permittivitet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
oversætter indledning,
Indsætter ordentlige ligninger fra nowiki, siden det er der, artiklen er kopieret fra. Lidt mere er oversat, men kapacitorer har ikke mere med permittivitet at gøre end så meget andet, så eksemplet bør klart flyttet ned.
Tag: 2017-kilderedigering
Linje 3:
'''Permittivitet''' (af lat.: ''permittere'' = tillade, overlade, lade gå gennem) er en [[afledt SI-enhed]] som angiver [[Elektrisk modstand (fysisk fænomen)|modstand]]en som opstår når et elektrisk felt ledes i et materiale. Permittivitet er altså en materialegenskab for isolerende stoffer. Permittivitet blev tidligere kaldt dielektrisitetskonstant.
 
For kapacitansen[[kapacitans]]en <math>C</math> tili en kondensator[[kapacitor]] gælder:
:<math>C = \varepsilon \left({A\over d}\right) = \varepsilon_0 \varepsilon_r \cdot \left({A\over d}\right)</math>
 
:
 
Hvor
* <math>\varepsilon</math> er den sammensatte permittivitet
* <math>A</math> er det fælles areal for kapacitorens ledende plader
* <math>d</math> er avstanden mellem de ledende plader
 
Her er ε<sub>0</sub> en fysisk konstant og gælder alle kondensatorer. Den kaldes for '''vakuumpermittiviteten''' og har værdien:
* C er kapasitansen i Farad, F
:<math>\varepsilon_0 = \mathrm{8{,}854\,187\,817\ldots \cdot 10^{-12} F\,m^{-1} }</math>
* ε er den sammensatte permittiviteten i Farad per meter, F/m
* A er det felles arealet for kondensatorens ledende flater, i
* d er avstanden mellom kondensatorens ledende flater, i meter, m
 
Her er ε<sub>0</sub> en fysikalsk konstant og gjelder alle kondensatorer. Den kalles vakuumets permittivitet og har dimensjonen Farad per meter, '''F/m'''.
 
:
 
Faktoren '''ε<sub>r</sub>''' kaller vi den '''relative permittiviteten'''. Denne er forskjellig for forskjellige stoffer og uttrykker hvor mye stoffet øker en kondensators' kapasitans i forhold til vakuum. Den er dimensjonsløs.
 
Den relative permittiviteten er en konstant, eller nær en konstant, for de fleste stoffer. Den er gjerne noe frekvensavhengig. Det finnes også stoffer som oppviser ulinære permittiviteter slik at verdien er en funksjon av feltstyrken.
 
<br />Faktoren '''ε<sub>r</sub>''' kaller vi den '''relative permittiviteten'''. Denne er forskjellig for forskjellige stoffer og uttrykker hvor mye stoffet øker en kondensators' kapasitans i forhold til vakuum. Den er dimensjonsløs.
Se også kondensator.
<br />Den relative permittiviteten er en konstant, eller nær en konstant, for de fleste stoffer. Den er gjerne noe frekvensavhengig. Det finnes også stoffer som oppviser ulinære permittiviteter slik at verdien er en funksjon av feltstyrken.
 
== Relativ permittivitet for noen stoffer[rediger | rediger kilde] ==