Hans Nielsen Strelow: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Infoboks person
m →‎top: Typo fixing, typos fixed: f. eks. → f.eks. ved brug af AWB
Linje 1:
{{infoboks person |wikidata=ja}}
'''Hans Nielsen Strelow''' (også ''Hans Nilssøn Strelow''; født [[1587]] i [[Visby]], død 27. februar [[1656]] sst.) var en [[Danmark|dansk]]-[[Gotland|gotlandskgotland]]sk præst og krønikeforfattere.
 
Strelow er født 1587 i øens hovedby Visby. I 1607 blev han præst i Vall og Hogräns Sogne og i 1628 blev han efterhånden valgt til provst i det nordlige og 1630 i det centrale Gotland. Men mest kendt er han i dag gennem hans gotlandske [[krønike]]. Allerede som ung præst var han interesseret i Gotlands historie og begyndte i 1622 for alvor at indsamle material til en landskabskrønik. Krøniken kom til at hedde ''Cronica guthilandorum'', var dedikeret til kong [[Christian 4.]] og blev udgivet 1633 i [[København]]. Selvom den bærer et latinsk navn, er den skrevet på dansk. Strelows krønike bygger på ældre kildemateriale, som ikke findes længere. I hans skildring af øens og guternes historie afviger han på enkelte punkter fra den middelalderige [[Gutersagaen|Gutersaga]]. Ifølge Strelow var mange guterne f. eks. allerede i [[Harald Blåtand]]s tid kristne. Det var altså ikke [[Olav den Hellige]], som begyndte at udbrede som første den kristne tro på øen, som Gutersagaen påstår. Derimod udbredte Olav den Hellige den kristne tro med vold.
 
Efter at øen blev svensk i [[1645]] blev han udnævnt til [[superintendent]] (biskop) i [[Visby Stift]]. Efter hans død i 1556 valgte de gotlandske præster samt rådet i Visby Nils Lauritsen til hans efterfølger. Den svenske regierung nægtede sig dog at anerkende valget, idet den svenske rigsdag allerede i 1654 havde fastslået at kun svenskfødte kunne blive superindendent på Gotland, for at forhindre at dansksindede fra øen fik embedet<ref>Alfred Theodor Snöbohm: ''Gotlands land och folk'', Örebro 1871, side 287</ref>.