Jesuiterordenen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎"Iesu Societas" i dag: sletter kontroversielt afsnit uden kilder
Tag: 2017-kilderedigering
m bot: indsæt skabelon Geomærkning savnes; kosmetiske ændringer
Linje 6:
Jesuiterordenen var længe en af de mægtigste organisationer inden for den [[katolske kirke]] og spillede en afgørende rolle under [[modreformationen]] og i den katolske hedningemission.
 
Oprindeligt måtte den kun have 60 medlemmer, men denne begrænsning blev ophævet i [[1543]], og i løbet af få år spredte den sig over det meste af verden, hvor den mange steder fik stor indflydelse. Den arbejdede for den katolske kirkes verdensherredømme, og i [[Paraguay]] overtog jesuitterne magten.
 
Ordenen blev ophævet i [[1773]], men genoprettet i [[1814]] og driver i dag en lang række skoler og universiteter hovedsageligt i [[USA]].
 
== Jesuiterordenens kendetegn ==
Jesuiterordenens [[symbol]] og segl med monogrammet "IHS" er de tre første bogstaver af ordet "IHΣOYΣ" (Jesus) på [[græsk]], som på samme tid står for:
* "'''I'''esus Hominum Salvator", "Menneskets Frelser [[Jesus]]".
* "'''H'''abemus Iesum Socium", "Jesus er vor ledsager".
Linje 19:
 
== Jesuiterskoler ==
Den første jesuitskole blev grundlagt [[1548]] i [[Messina]] på [[Sicilien]]. I [[1599]] kom ordenes pædagogiske håndbog ''Ratio atque Institutio Studiorum Iesu''. Fire opgaver stod i fokus for jesuitterne: Undervisning, [[Skriftemål|skriftemskriftemål]]ål, [[prædiken]] og mission. Loyola havde personligt sat undervisning højt ud fra en pædagogik, der ikke lagde vægt på terperi. Jesuitternes skoler kunne hurtigt vise så gode resultater, at romerske lærere, der underviste efter de gamle metoder, mistede elever og i ren desperation gik løs på jersuitternes skole.<ref>Ole Askov Olsen: Rom – pladsernes by (s. 74), forlaget Thaning & Appel, København 1996, ISBN 87-413-6343-4 </ref> Mellem jesuiterordenen ophævelse og genoprettelse 1773-1814 blev 546 skoler lukket. I [[2001]] er antallet af jesuiterskoler (gymnasier) på verdensplan 316, heraf er 128 i [[USA]], [[Mellemamerika]] og [[Sydamerika]], 57 i [[Europa]], 11 i [[Afrika]] og [[Mellemøsten]] og 120 i [[Asien]]. I Danmark er der én jesuiterskole: [[Niels Steensens Gymnasium]], der blev grundlagt i [[1950]].
 
Berømte elever fra jesuiterskoler:
Linje 37:
 
== Se også ==
* [[Jesuitmissionerne i Chiquitos]]
* [[Jesuitiske missionsstationer hos guaraniindianerne]]
 
== Noter ==
Linje 51:
* http://www.ajcunet.edu/ Association of Jesuit Colleges and Universities
{{autoritetsdata}}
{{coord wd}}
 
[[Kategori:Romerskkatolske ordener]]
[[Kategori:Jesuiterordenen| ]]
[[Kategori:Romerskkatolske ordener]]