Tystrup Sø: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Mantson (diskussion | bidrag)
No edit summary
Mantson (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 1:
'''Tystrup sø''' ligger midt på [[Sjælland]], syd for [[Sorø]] samt nordvest for [[Næstved]]. Søens areal er 6,62 km² med et [[vandvolumen]] på 65,7 · 10&sup6; ·.700.000 m³. Gennemsnitsdybden i søen er 139,59 meter med en maksimumsdybde på 3721,7 meter.
 
Tystrup Sø, som gennemstrømmes af Susåen, er en af Sjællands større søer. På det dybeste sted er søen 23 meter dyb. Det betyder, at den er længe om at fryse til om vinteren, ligesom de talrige kildevæld på dens bund giver mange våger i isen. Et gammelt mundheld på egnen siger: "Når Tystrup Sø kan bære krage, kan Sorø Sø bære både hest og vogn."
 
==Se også==
Line 9 ⟶ 10:
*[http://www.dmu.dk/ Danmarks Miljøundersøgelser]
*[http://www.sns.dk/ Skov og Naturstyrelsen]
 
 
[[Kategori:Danske_søer]]
 
 
 
Søens areal er 6,62 km2 med et vandvolumen på 65,7 *106*m3.
Gennemsnitsdybden i søen er 9,9 meter med en maksimumsdybde på 21,7 meter.
 
 
Tystrup Sø, som gennemstrømmes af Susåen, er en af Sjællands større søer – vandfladens areal er 660 ha. Søen ejes af bredejerne, og Skov- og Naturstyrelsen ejer således 94 ha.
 
På det dybeste sted er søen 23 meter dyb. Det betyder, at den er længe om at fryse til om vinteren, ligesom de talrige kildevæld på dens bund giver mange våger i isen. Et gammelt mundheld på egnen siger: "Når Tystrup Sø kan bære krage, kan Sorø Sø bære både hest og vogn."
 
Især i vinterhalvåret er der et rigt fugleliv ved Tystrup Sø, idet mange andefugle overvintrer på søen, hvis den er isfri, og havørnen kan ses i området hele året.
 
Både erhvervsfiskeriet og lystfiskeriet er lejet ud. På statens del af søen ved Kongskilde er fiskeri dog ikke tilladt, især af hensyn til de badende.
 
Badestranden er kunstigt anlagt ved tilkørsel af store mængder sand. Publikum har fri adgang til at benytte stranden med borde og bænke og grillpladser, og arealet er meget besøgt i hele sommerhalvåret. Det er muligt at søsætte eller ophale kanoer fra stranden ved Frederikskilde, se herom på folderens bagside. Det er ikke tilladt at opstille telte o.l. på stranden.