Birkerød Station: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
EPO (diskussion | bidrag)
småret, kilder
No edit summary
Linje 13:
'''Birkerød Station''' er en [[jernbanestation]] i [[Birkerød]] nord for [[København]]. Den åbnede i [[1864]] et stykke fra byen, så den kunne ligge på toppen af en bakke. Dermed var det lettere for togene at sætte i gang igen efter standsning ved stationen. Siden er byen vokset betydeligt og omslutter i dag stationen fra alle sider.
 
Stationen bliver serviceret af linjernelinje E på [[Nordbanen]] og fik [[S-tog]]sdrift i [[1968]]. Mellem Birkerød og [[Allerød]] standser visse af linjernetogene på [[Høvelte trinbræt]], der primært betjener [[Høvelte Kaserne]].
 
Den lokale [[kunst]]forening gav i [[1984]] den danske multikunster [[Jens Jørgen Thorsen]] bemyndigelse til at udsmykke en grå [[beton]]væg på stationen. Han valgte at male den korsfæstede [[Jesus fra Nazaret|Jesus]] med erigeret [[penis]], hvilket mange kristne fandt [[blasfemi]]sk. Derfor kontaktede [[Kristendemokraterne|Kristeligt Folkeparti]] daværende [[trafikminister]] [[Arne Melchior]], som øjeblikkeligt beordrede [[kunstværk]]et overmalet<ref>[http://www.foa.dk/sw140868.asp FOA: Forargeligt, farligt, forbudt]</ref>. Der findes ikke [[fotografi]]ske gengivelser af værket, selvom sagen medførte en samfundsdebat om både [[blasfemi]] og [[ytringsfrihed]].