Heavy metal-genrer: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
m robot Tilføjer: de:Liste von Metalstilen Ændrer: pt:Anexo:Lista de subgêneros do heavy metal; kosmetiske ændringer
Linje 4:
Dette er en liste over diverse musikgenrer, som falder under paraplybegrebet "[[heavy metal]]". De navngives ved deres danske navn, forudsat et sådant eksisterer.
 
== Store genrer ==
Disse er metalgenrer, som spilles af en større gruppe bands, og som betragtes som 'almindeligt udbredte' indenfor heavy metal-miljøet.
 
Linje 85:
*at henvise til en stil, snarere end en defineret genre, som kan eksistere indenfor mange heavy metal-genrer (for eksempel ''avant-garde'' black metal, ''symfonisk'' power metal eller ''kristen'' doom metal)
 
=== Alternativ metal ===
{{hovedartikel|Alternativ metal}}
'''Alternativ metal''' er et term, der bruges til at beskrive heavy metal-bands med en udtalt eksperimental kant. Bands bruger ofte typiske heavy metal-instrumenter, men har usædvanlige sangtekster, anderledes taktarter og specielle teknikker. I mange tilfælde beskrives genren som en fusion mellem metal og alternativ rock, og adskilles fra nu metal ved sin mangel på indflydelse fra hip-hop. Eksempler på bands er [[Deftones]], [[System of a Down]] og [[Tool]].
 
=== Avantgarde metal ===
{{hovedartikel|Avantgarde metal}}
'''Avantgarde metal''' (nogle gange kaldet '''eksperimentel metal''') er et term, der bruges til at beskrive metalbands, som eksperimenterer med ikke-normal lyd, instrumenter og sangstrukturer, som ikke passer ind i de genrer de har rødder i. Eksempler er [[Fantômas]], [[Arcturus]] og [[Maudlin of the Well]].
 
=== Dark metal ===
{{uddybende|Dark metal}}
'''Dark metal''' eller '''mørk metal''' er et tværgenre-term som bruges til at beskrive metalbands som fremkalder hvad der betragtes som en "mørkere atmosfære" end hvad der er normalt for den genre musik de spiller. Bands i denne gruppering spiller oftest [[doom metal]], [[gothic metal|gotisk metal]], [[black metal|sortmetal]] eller [[symfonisk metal]]. [[Agalloch]] er et eksempel på et band som spiller mørk metal, ligesom [[Katatonia]]s tidlige værker også var.
 
=== Ekstremmetal ===
{{hovedartikel|Ekstremmetal}}
'''Ekstremmetal''' er et begreb, der bruges til at beskrive heavy metal, som er betragteligt tungere, hurtigere og mere aggressivt. Sangere vil for eksempel ofte bruge [[growl (sangteknik)|growls]] eller hvinende skrig og obskøne sangtekster, trommeslagere bruger ofte [[blast beats]] og bandets fremtoning skal muligvis chokere. Bands i denne grupperind er typisk fra '''[[black metal]], [[dødsmetal]]''', '''[[doom metal]]''' eller '''[[thrash metal]]'''-genrene.
 
=== Klassisk metal ===
{{uddybende|Klassisk metal}}
Klassisk metal (også blot kaldet heavy metal) er et begreb som bruges om den oprindelige form for [[heavy metal]]; den er karakteriseret ved pumpende hurtige baslinjer, hurtige, tunge og mere melodiske [[riff]]s, længerevarende guitarsoli, høje vokaler og omkvæd som egner sig til at synge med på. Klassisk metal-bands nød stor popularitet i starten og midten af 1970'erne, og tæller bands som [[Ozzy Osbourne]] og [[UFO (band)|UFO]], samt i en vis udstrækning bands som [[Iron Maiden]], [[Judas Priest]] og [[Motörhead]].
 
=== Kristen metal ===
{{uddybende|Kristen metal}}
Kristen metal er et begreb som bruges til at beskrive bands i en hvilken-som-helst genre, som bruger kristne temaer i deres sangtekster. "Genren" har været kendt i længere tid - den startede som "[[unblack metal|hvidmetal]]" og har udviklet sig frem til mange kristne [[metalcore]]-bands i dag. Ofte smeltes de kristne temaer sammen med de emner som er typiske for den genre bandet tilhører. Eksempler på bands som spiller kristen metal er [[August Burns Red]], [[Tourniquet]], [[Underoath]], [[Living Sacrifice]], [[Mortification]], [[As I Lay Dying]], [[Demon Hunter]], [[Impending Doom]], [[The Showdown (band)|The Showdown]] og [[Disciple (band)|Disciple]].
 
=== NWOBHM ===
{{uddybende|New Wave of British Heavy Metal}}
'New Wave of British Heavy Metal' ("den nye bølge af britiske heavy metal, ofte forkortet '''NWOBHM''') er et begreb som bruges til at beskrive britiske heavy metal-bands som kom frem i slutningen af 1970'erne og starten af 1980'erne i kølvandet på den 'oprindelige bølge' af britiske heavy metal-bands, og som en reaktion mod pop og punk. NWOBHM var voldsomt populær og har haft indflydelse på mange andre metalgenrer lige siden. De centrale bands i bølgen var [[Iron Maiden]], [[Saxon]], [[Motörhead]] og [[Def Leppard]], men også [[Judas Priest]] betragtes en gang imellem som en forløber for NWOBHM.
Linje 115:
 
 
=== Rap metal ===
{{uddybende|Rap metal}}
Rap metal (også kaldet '''rapcore''' og '''rap rock''') er et begreb, der bruges til at beskrive bands som gør vokal- og tekstmæssig brug af [[rap]]. Det bruges normalt i forbindelse med begrebet "[[alternativ metal]]" til at skelne mellem [[nu metal]]-bands, som har indflydelse fra [[hip-hop]] og dem som ikke har. Det bruges også sommetider til at henvise til bands som tidligere har arbejdet sammen med hip-hop kunstnere. Eksempler på rap metal-bands er [[Body Count]], [[Rage Against the Machine]] og [[Hed Pe]].
 
=== Symfonisk metal ===
Symfonisk metal varierer i form. Det henviser oftest til heavy metal-bands som bruger [[orkester|orkestrale]] elementer i deres musik. Disse elementer kan være hele orkestrer, [[opera]]temaer, operaagtig vokal eller keyboard og en blødere og mere opstemt natur end andre metalgenrer. Eksempler er [[Therion]], [[Emperor]] og [[Nightwish]].
 
=== Vikingemetal ===
{{uddybende|Viking metal}}
Vikingemetal er en undergenre af diverse metalgenrer. Den kombinerer oftest folk med enten [[black metal|sortmetal]], [[power metal]],{{kilde mangler}} eller i nogle tilfælde [[dødsmetal]]. Ofte klassificeres bands som spillende vikingemetal hvis deres sangtekster har et islæt af [[nordisk mytologi]] eller vedrører nordiske legender eller sagaer. Det er en kompleks undergenre med små cross-over elementer, såsom indfødt folkemusik-stil eller melodisk dødsmetal.
Linje 129:
 
[[cs:Seznam heavymetalových stylů]]
[[de:Liste von Metalstilen]]
[[en:Heavy metal subgenres]]
[[fr:Liste des genres de metal]]
[[nl:Lijst van metalgenres]]
[[pl:Lista gatunków muzycznych wywodzących się z heavy metalu]]
[[pt:Anexo:Lista de subgêneros do heavy metal]]
[[sk:Zoznam štýlov heavy metalu]]