Vrietorn: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot: automatisk teksterstatning: (-===Eksterne henvisninger=== +==Eksterne henvisninger== & -===Ekstern henvisning=== +==Ekstern henvisning== & -===Kilder=== +==Kilder== & -===Kilder=== +==Kilder== & -===Eksterne link=== +==Eksterne link== & -===Ek
m robot: automatisk teksterstatning: (-=== +==)
Linje 17:
'''Vrietorn (''Rhamnus catharticus'')''' er en stor, løvfældende busk eller et lille træ. Den har først en opret vækst, men senere bliver den overhængende. Hvert skud ender i en aborteret gren, som bliver til en torn. Bladene er ovale og rundtakkede med buede nerver. Oversiden er kraftigt mørkegrøn. Blomsterne er grønne og ses ikke. Den blomstrer i juni, og da planten er [[særbo]], sidder de hanlige blomster samlet på rent hanlige individer og modsat de hunlige. Frugterne er sorte stenfrugter med én kerne.
__NOTOC__
===Ikke-synlige træk===
Rodnettet består af grove, dybtgående hovedrødder og fine, højtliggende siderødder. Hele planten er giftig. Den er mellemvært for [[Havrens Sortrust]].
 
===Størrelse===
8 x 5 m (40 x 25 cm/år).
 
===Hjemsted===
Planten hører hjemme på leret, mineralrig bund med konstant fugtighed. Tornene og dens giftighed gør, at kreaturer ikke gerne æder den. Derfor findes den ofte på steder som [[overdrev]] og [[skovbryn]], hvor dyrenes gnaven har fjernet mere kraftigtvoksende, men spiselige konkurrenter.
 
===Anvendelse===
Planten har ikke træk, der gør den egnet som haveplante. Hvis man skulle have lyst, er de udenlandske arter, og især [[Kaukasisk Korsved]] meget smuk i løvet. Vrietorn tåler både vind og skygge, men jordbunden må ikke være for næringsfattig og tør. Trives godt i strandkrat og på kalkrig jord. I øvrigt kan den danske art kræves fjernet, da den er mellemvært for Havrens Sortrust. Velegnet til skovbryn og vildtplantninger.