Bautasten: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m linkfix
fænrisstenen er ikke en bautasten. Det fremgår da heller ikke af den turistbrochure, beretningen er skrevet ordret af efter. Stenen er en vandreblok. CS
Linje 1:
[[Billede:Bautasten.jpg|right|thumb|200px|Bautasten fra jernalder]]en
 
'''Bautasten''' er aflange indskriftløse sten, der er rejst på højkant.
Bautasten kan stå på små stenhøje ([[røse]]r) eller på steder, hvor rester af ligbrændingsbål er gravet ned i jorden. Indholdet i disse grave viser at det var almindeligt at rejse bautasten oven på sådanne gravsteder i den yngre del af [[bronzealder]]en og den ældre del af [[jernalder]]en ([[1100 f.Kr.]]) Mange bautasten erstår imidlertiduden baretilknytning rejsttil grave. De stårkan stå enkeltvis eller sammen i grupper. Sådanne grupper er gerne placeret på iøjnefalende steder i terrænet f.eks. på små næs ved kysten, på toppen af højdedrag eller ved vadesteder. [[Bornholm]] er det sted i landet, hvorfra man kender flest bautasten. Man har kendskab til henved 1000 bautasten.
Gryet ved Bodils Kirke og Louisenlund ved Ibs Kirke er de største samlinger på Bornholm.
 
I [[Gyldensåen]] ca. 150 meter syd for [[Louisenlund]] ligger en stor sten i den nordlige åbrink med navnet [[Fænrisstenen]].
 
På dens overflade findes fem aflange fordybninger, der tydeligt er frembragt ved menneskeværk og rimeligvis ved, at stenen i en fjern fortid har været anvendt som slibesten for spidse våben.
 
Denne sten har knyttet et [[sagn]] til sig, og dets hovedindhold er, at stenen af [[Jætte]]n [[Fænris]], der antagelig havde sit tilhold i [[Helvedesbakkerne]], er kastet fra [[Aarsdale]] mod [[Ibs Kirke]], idet han blev fortørnet over den tilbagevendende klokkeringning i det øjeblik han troede sig som eneherre over øen.
 
Han kastede med venstre hånd, og trykket var så stærkt, at håndens aftryk fæstede sig i stenen. Men, på grund af Fænris' mægtige raseri fik stenen for stor fart på og fløj højt over kirken til åen her syd for Louisenlund.
 
[[Kategori:Oldsager]]
[[Kategori:Jernalder]]