Christen Foersom: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Total omskrivning, wikificering og tilføjelse af billede
m Robot: Ændrer Kategori:Danske skuespillere; kosmetiske ændringer
Linje 4:
Christen Foersom startede sin karriere som skriver på Amtmandens kontor i Odense, men røbede tidlig sin lyst og sine evner til at spille komedie. På anbefaling af daværende prins Christian, den senere kong [[Christian 8]]., debuterede han d. [[7. december]] [[1821]] på [[Det Kongelige Teater]] og fik øjeblikkelig succes.
 
== Skuespilleren ==
Han havde efter sigende ikke nogen karakteristisk fremtræden, men kunne maskere sig og ændre skikkelse til næsten hvilken som helst rolle. Hans stemme var usædvanlig dyb og kraftfuld og gjord også fyldest i komiske sangroller i tidens mange [[syngestykke]]r og [[vaudeville]]r.
 
De gribende og højtidelige roller var han dog ikke så god til, hvorimod hans mange roller som tidens typiske borger, var taget lige på kornet. Vi er jo i bedsteborgerens glansperiode, og Foersom kunne afsløre alle de komiske, hykleriske eller godmodige sider hos borgerskabets herrer. Dramatikere som [[Johan Ludvig Heiberg]], [[Henrik Hertz]] og [[Thomas Overskou]] lod sig inspirere af ham, og han af dem.
 
== Rollerne ==
Hans repertoire omfattede ca. 300 roller. Nogle af de kendte er Herman von Bremen i ''Den politiske Kandestøber'', Skaarup i ''Sparekassen'', en rolle i ''Gjenboerne'', Jesper Oldfux i ''Jacob von Thybo'', Kommandanten i ''Don Juan'', Jørgen Wadt i ''Kong Salomon og Jørgen Hattemager'', Ledermann i ''Recensenten og Dyret'', Jesper i ''Kjærlighed uden Strømper'', Mogens i ''Elverhøj'', Geronte i ''Scapins Skalkestykker'', og kammerråd Krans i ''Æventyr paa Fodrejsen''.
 
[[Kategori:DanskeSkuespillere skuespillerefra Danmark|Foersom, Christen Martin]]
[[Kategori:Født i 1794|Foersom, Christen Martin]]
[[Kategori:Død i 1850|Foersom, Christen Martin]]