Slaget ved Buena Vista: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Typo fixing, typos fixed: linie → linje (3) ved brug af AWB
m Retter territorie i skabelon til territorium; kosmetiske ændringer
Linje 7:
|sted=Buena Vista, [[Coahuila]]
|casus=
|territorieterritorium=
|resultat=Begge sider hævdede at have vundet
|part1=[[Amerikas Forenede Stater]]
|fører1 =[[Zachary Taylor]]<br />[[John E. Wool]]
|styrke1=Army of Occupation<br />4,500
|tab1= 594 dræbte, 1.039 sårede, 1.800 savnede<br /> 294 tilfangetagne
|part2=[[Mexico]]
|fører2 =[[Antonio López de Santa Anna]]
|styrke2=20,000 Lombardini,<br />Pacheco & Ortega Infanteri Divisionerne,<br />Juvera Kavaleri Divisionen
|tab2=267 døde, <br />456 sårede<br />23 savnede
|noter=
}}
Linje 22:
I '''Slaget ved Buena Vista''' ([[23. februar]] [[1847]]), der også er kendt som slaget ved Angostura, brugte den amerikanske hær tungt artilleri til at slå den meget større mexicanske hær i den [[Mexicansk-amerikanske krig]]. Buena Vista ligger 12 km syd for [[Saltillo]], i det nordlige [[Mexico]].
 
== Baggrund ==
Efter [[slaget ved Monterrey]] i september [[1846]] blev det meste af [[generalmajor]] [[Zachary Taylor]]'s Army of Occupation sendt til golfkysten for at blive til hovedstyrken i [[Winfield Scott]]'s ekspedition mod [[Mexico City]]. Taylor følte, at præsident [[James K. Polk]] forsøgte at undgå, at han fik flere militære sejre, som kunne hjælpe i hans kampagne for at blive USA’s præsident. Taylor besluttede at ignorere sine ordrer om at forblive i [[Monterrey]], og marcherede dybere ind i Mexico og erobrede [[Saltillo]]. Taylor omdirigerede også Center Divisionen, under [[John E. Wool]], fra dens ekspedition i [[Chihuahua]] så den mødte ham i Saltillo. Med Wool's division var den amerikanske styrke på i alt 4.500 soldater, hvoraf de fleste var frivillige, som kom i kamp for første gang.
 
Linje 29:
Taylor erfarede, at Santa Anna var på march nordpå, og han rykkede til omkring 30 km syd for Saltillo til Agua Nueva. Taylor sendte major Ben McCulloch, fra [[Texas Rangers]] ud for at spejde efter den mexicanske hær. McCulloch fandt Santa Anna 100 km sydpå, hvilket han lod Taylor vide den [[21. februar]]. Taylor trak sig tilbage til et bjergpas ved Buena Vista 20 km nord for byen Agua Nueva. General [[John E. Wool]] fik til opgave at tilrettelægge forsvarsstillingen. Senere same dag ankom Santa Anna i Agua Nueva med 12.000 mænd. Hans styrke var skrumpet på grund af desertering og udmattelse under den lange rejse fra San Luis Potosi. Santa Anna opfattede den amerikanske tilbagetrækning til Buena Vista som et tilbagetog og forlangte overgivelse. Taylor's hjælper, [[William Wallace Smith Bliss]], svarede på veltalende vis, at de amerikanske tropper afviste at overgive sig. Taylor, som var bekymret over sikkerheden for hans forsyninger red same nat til Saltillo for at sikre sig at hans ryg var sikret.
 
== Slaget ==
Om morgenen den [[23. februar]] angreb General [[Pedro de Ampudia]] amerikanernes venstre flanke, som var beskyttet af 2. [[Indiana]] regiment fra [[Joseph Lane]]'s Indiana Brigade. De frivillige var understøttet af et artilleribatteri, men blev stødt drevet tilbage sammen med den 2. linje som bestod af frivillige fra [[Illinois]]. Wool sendte en kurer til General Lane om at holde linjen for enhver pris. Det lykkedes for de frivillige fra Illinois at gennemføre en kæmpende tilbagetrækning under pres fra det mexicanske angreb.
 
Linje 40:
Pérez's angreb blev slået tilbage, da tung regn begyndte at falde på slagmarken. I løbet af natten erklærede Santa Anna, at slaget var vundet, og trak sig tilbage til Agua Nueva efter at han havde modtaget et brev fra Mexico City hvor der stod, at man manglede Santa Anna til at slå et politisk kup ned.
 
== Resultater ==
Slaget var det sidste store slag i det nordlige Mexico. Det var Taylor’s største slag i krigen og samtidig hans sidste. Han vendte tilbage til USA for at forfølge en politisk karriere. Hans succes ved Buena Vista og hans legendariske ordre til kaptajn Bragg, hjalp ham til at vinde præsidentvalget i [[1848]]. Santa Anna led store tab og trak sig tilbage sydpå, da han var ved at opnå en succes. Hans tilbagetrækning blev ansporet af politisk uenighed i Mexico City. Han blev senere tvunget til at udkæmpe [[Slaget om Mexico City]] mod en hær under [[Winfield Scott]].
 
I [[1859]] blev Buena Vista County i [[Iowa]], opkaldt efter slaget, og det samme blev Buena Vista Township i [[Michigan]]'s Saginaw County, ligesom byen Buena Vista i [[Virginia]].
 
== Kilder ==
* '''Bauer, K. Jack,''' ''"The Mexican War, 1846-1848"''
* '''Nevin, David;''' editor, ''"The Mexican War"'' (1978)
Linje 52:
 
{{DEFAULTSORT:Buena Vista, Slaget ved}}
 
[[Kategori:Mexicansk-amerikanske krig]]