Selfoss (by): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
ny artikel
 
mNo edit summary
Linje 4:
Selfoss har fået sit navn af den nærliggende elv, hvor der ofte er [[sæl]]er. Broen over Ölfuså blev taget i brug 1891, men den brød sammen i 1944 da to mælkebiler kørte over den samtidig. En ny bro blev taget i brug året efter.
 
Byen Selfoss ligger mellem [[Hveragerði]] og [[Hella (by)|Hella]] ved ringvejen nr. 1 (Hringvegur). Den har 6253 indbyggere og er den største by i Árborg Kommune og Suðurlandnds største by og den eneste islandske by som ikke ligger ved havet.
Selfoss ligger ved [[elv]]en Ölfusá og er et vigtigt handelscentrum. Det i 1929 grundlagte mejeri Mjólkurbú Flóamannaist er Islands ældste og største [[mejeri]].
 
Byen er et godt udgangspunkt for udflugter til blandt andet til[[ Þingvellir]] og [[vulkan]]en [[Hekla]].
 
29. maj 2008 var der i nærheden af Selfoss to samtidige jordskælv som på [[Richterskalaen]] havde en styrke 6,1 og 6.3. Det ene centrum lå lidt sydvest for Selfoss, det andet under fjeldet Ingólfsfjall. En del bygninger fik skader og et lille antal personer blev såret.
 
Den berømte skakverdensmester [[Bobby Fischer]], der døde den 17. januar 2008, er begravet på kirkegården ved Laugadalur Kirke i Selfoss.