Parabolantenne: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m linkfix
m Changing commonscat link from Satellite dish (Television) to Parabolic antennas; kosmetiske ændringer
Linje 4:
Navnet kommer af, at tværsnittet af antennens reflektor er [[parabel]]formet (med parabelens ånning mod senderen) og dermed gør det muligt at fokusere parallelt indkommende stråler mod det punkt hvor antennens [[mikrobølgehoved]] er placeret. Vi udnytter også en anden af parabolens specielle egenskaber; at alle indkommende parallelle stråler rejser lige lang vej til fokuspunktet og dermed vil være i fase med hinanden. Dermed opnås en forstærkning af signalet.
 
Parabolantenner bruges i det meste satellitbaseret [[kommunikation]] og distribution, det gælder både overvågning, punkt-til-punkt-kommunikation og [[transmissioner]]. Antennen skal da placeres indenfor satellittens dækningsområde og rettes mest mulig direkte mod satellitten. Til transmissionsformål bruges [[Geostationære bane|geostationærgeostationære]]e [[satellit]]ter som går i en bane over [[ækvator]] lige syd for de nordeuropæiske lande (bare nogle grader til øst eller vest).
 
Antennerne bruges også i telekommunikation i såkalte punkt-til-punkt radioliniesystemer selv om reflektoren her som regel er skjult bag et dæksel så den ikke ser parabolformet ud.
 
== Se også ==
{{Commonscat|Parabolic antennas}}
{{commonscat|Satellite dish (Television)}}
* [[Satellittelefon]]