Grafik (teknik): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Trykteknikker: Linoleuumsnit -> Linoleumssnit ; stavninger ; edit
Linje 31:
'''Højtryk''' er en grafisk teknik. Ved højryk forstås at trykplade eller stok er bearbejdet således at der skæres områder væk, som skal fremstå hvide i det endelige tryk. Selve motivet står tilbage i pladen og kan nu valses over med sværte, som dernæst trykkes eller gniddes mod papiret. Under højryk regner man træsnit, linoleumsnit og xylografi mens f.eks. koldnålsradering og ætsning hører til indenfor dybryk.
* ''Træsnit''
* ''LinoleuumsnitLinoleumssnit''
* ''Xylografi''
* ''Kartoffeltryk'' og andre ''stempler''
Linje 40:
 
 
'''Fladtryk/ plantryk''' er en grafisk teknik. Trykformens trykgivende partier og ikke-trykgivende partier har niveaumæssigt samme højde. Processen for hvorledes trykformen skabes varierevarierer. Under trykningen benyttes der ofte vand til at dække/rense de områder der ikke skal bære farve. Maskinernes opbygning varierer alt efter tryk emnettrykemnet, men generaltgenerelt fungerer selv trykselve værkettrykværket efter samme princip, med mulighed for at justere farvelagets tykkelse under trykningen. Da trykformen er meget hård benyttes der ofte en cylinder overtrukneovertrukket med en gummidug til at transportere farven imellem formen og papiret.
* ''Litografi/Stentryk'' benytter en litografisk stenensten hvorpå trykbilledet tegnes med en pen.
* ''Arkoffset'' bruger en aluminiums pladealuminiumsplade (offsetplade) som base for trykbilledet. Denne afdækkes med en negativ eller positiv film (som kan indeholde raster) før den belyses,; herefter fremkaldes pladen og kan herefter montres på en cylendercylinder i trykmaskinen. I de såkaldte DI-maskiner forgårforegår belysning og fremkalder processen direkte i trykmaskinen.
* ''Offsetrotation'' har en tryk procestrykproces der er meget lig den i arkoffset med den forskel at der her trykkes på papir fra ruller. Efter tryk falses og skæres papiret ofte i maskinen.
* ''Tøroffset'' trykker uden brug af vand ved bla. at benytte en offsetplade belagt med et silikone lag.
* ''Bliktryk''