Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved Jan Pedersen, fjerner ændringer fra Lemchesvej (diskussion | bidrag)
 
Linje 1:
Denne bruger er indtil videre inaktiv.
[[en:User:Jan Pedersen]]
== DNA eller dna - Lidt statistik og historik ==
Følgende brugere af Wikipedia var ikke i tvivl om at DNA skrives med stort da de oprettede artikler:
 
Jan Pedersen som oprettede artiklerne om DNA og om Gen var ikke i tvivl om at DNA skulle skrives med store bogstaver og at artiklen skulle oprettes med DNA med store bogstaver d. 18. feb 2003 og 19. feb 2003.
Byrial flytter DNA artiklen til dna med små bogstaver 29. aug 2005
 
Glenn som oprettede artiklen om Junk-DNA var ikke i tvivl om at DNA skulle skrives med store bogstaver og at artiklen skulle oprettes med DNA med store bogstaver 13. jul 2005
Byrial flytter artiklen til Junk-dna med små bogstaver 29. jul 2007 og ændrer skrivemåden efterfølgende til dna, men det er blevet rettet tilbage til DNA.
Glen oprettede oprettede også artiklen Virus (biologi) med DNA 6. okt 2003.
 
Danielle oprettede artiklen Nukleinsyre og var ikke i tvivl om at DNA skulle skrives med store bogstaver 14. nov 2006.
 
80.160.218.194 oprettede artiklen Mitokondrielt DNA og var ikke i tvivl om at DNA skulle skrives med store bogstaver 27. apr 2008
 
Et kort gennemsyn viser at brugerne af andre 29 artikler har ikke været i tvivl om at DNA skulle skrives med store bogstaver:
Nobelprisen i fysiologi eller medicin
James D. Watson
Francis Crick
Carcinogen
og 25 andre artikler (oplyses ved henvendelse til drlectin@hotmail.com)
 
Jeg har også fundet 3 artikler med forkortelsen dna med små bogstaver.
dna
Y-dna
Arsen
 
Min undersøgelse over forekomsten af DNA og dna i den danske Wikipedia har ikke været udtømmende, men de fundne artikler kan vel godtgøre at brugere af Wikipedia anvender forkortelsen DNA i stor udstrækning og at DNA er vidt anvendt på den danske Wikipedia, hvilket er i fuld overensstemmelse med den globale sprogbrug.
 
BEMÆRKNING: Andre analoge kemiske/biologiske forkortelser er også ganske udbredte på dansk Wikipedia og har fået lov til at stå med store bogstaver: ADP, AMP, HCB, GTP, GMP, GDP, EF-Tu, CoA, RNA, mRNA, tRNA, rRNA, CD4+, CD8+, NK, BCR, EBV, CMP, CTP, HPV, ABC, PCB, DDT, LD50|LD<sub>50</sub>, TBT. Ingen er vist i tvivl om at den kemiske betegnelse for vand er H<sub>2</sub>O (di-hydrogen-oxid) og for kuldioxid er CO<sub>2</sub> (carbon-di-oxid) og at begge skrives med store bogstaver.
 
SOM KURIOSUM kan nævnes andre forkortelser der får lov til at stå på dansk Wikipedia, som f.eks. mikro-CHP, ECTS, PC, CPU, WYSIWYG,
også i modstrid med sprognævnets danske norm. Alle disse forkortelser er helt sammenlignelige med forkortelsen DNA.
 
Jeg mener fortsat at brugen af små bogstaver for DNA er fremmedgørende for et vigtigt biologisk/videnskabeligt begreb og at dansk Wikipedia skal følge den globale norm med hensyn til DNA. Artiklen om DNA bør følgeligt flyttes til DNA Thorkild C. Bøg-Hansen [[Bruger:Lemchesvej|Lemchesvej]] 17. dec 2010, 15:39 (CET)