Salomon: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved Xqbot, fjerner ændringer fra 84.234.228.3 (diskussion | bidrag)
Linje 1:
'''Kong Salomon''' ([[hebraisk]]: שְׁלֹמֹה, (Shelomon eller Shlomon) [[Arabisk (sprog)|arabisk]]: سليمان, (Sulayman)) er en person der beskrives i tissen på mannen[[mellemøsten|mellemøstlige]] skrifter som en klog hersker over et imperium centreret omkring [[Israel]]. Legenderne siger, at han fødtes i [[Jerusalem]] omkring [[1000 f.Kr.]] og regerede Israel fra omkring [[970 f.Kr.]] til [[928 f.Kr.]] Ifølge den bibelske kronologi var hans regeringstid fra [[1037 f.Kr.]] - [[998 f.Kr.]] Hans navn betyder ''fred''.
 
Skrifterne siger, at Salomon var søn af [[kong David]]. Han kaldes også Jedidiah i Tanakh ([[Det gamle testamente]]) og beskrives som den tredje konge af det forenede monarki, og den sidste konge før imperiet blev delt i Israel og Judæa.
Linje 25:
 
== Salomon i jødedommen ==
Kong Salomon er en af de centrale bibelske figurer i den jødiske religion og har stadig religiøse, nationale og politiske aspekter i dag, fordi han byggede det første tempel i Jerusalem og var den sidste regent af det forenede jødiske rige Israel, før det blev genetableret i moderne tid som staten Israel.
Ifølge den jødiske tradition har Salomo skrevet tre af biblens bøger:
 
* [[Ordsprogenes Bog]] (''Mishlei''), en samling fabler og visdom om livet
* [[Prædikerens Bog]] (''Kohelet''), en bog om filosofi
* [[Højsangen]] (''Shir ha-Shirim''), en fortælling om erotisk kærlighed
 
== Salomon i Islam ==
.
Salomon optræder også i [[koranen]], hvor han kaldes سليمان, hvilket kan oversættes til ''Sulayman'', ''Suleiman'' eller ''Sulaimaan''. Koranen fortæller, at at han er søn af David (arabisk: ''Dawud''), og at han var en profet og en stor hersker, som Gud havde tildelt stor visdom. Udover mennesker havde han også ''[[djinni|djinn]]'', ånder i sin magt, og han kunne forstå fugle og myrers sprog. Han skal også have haft kontrol med vinden.
 
Da Salomon skulle dø, tisset han på veggen rejste han sig og bad, støttet til sin stok. Han døde stående, og Gud lod ham stå oprejst i døden, så hans jinner troede, at han stadig var levende, indtil Gud fik en termit til at svække stokken, så hans krop faldt. Derefter mente man ikke længere, at djinn og mennesker vidste alt, men at kun Gud var alvidende.
 
== Salomon og Marcolfus ==