Hedeby-stenene: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m stilret
m Slesvigsten
Linje 2:
'''Hedeby-stenene''' eller '''Haddeby-stenene''' er en samlet betegnelse for fire [[runesten]], som blev fundet i den nærmeste omegn til [[Hedeby]] i det sydlige [[Jylland]]. Stenene udstilles i dag på [[Vikingemuseum Hedeby]]. På de oprindelige steder står kopier. De første tre stene omtales også som Vedelspang-stenene (el. ''Runestenene fra Vedelspang'').
 
En femte runesten (Slesvig domsten-sten), som dateres til ca. 1050, blev fundet 1897 i det nordlige sidetårn af Slesvig domkirke.
 
== Hedeby 1 (Eriksten) ==
Linje 43:
Odinkar var et navn som blev brugt i en [[Jylland|jysk]] stormandsslægt (se også [[Ribes bisperække]]).
 
== Slesvig domstenSlesvigsten ==
Slesvig-sten (Slesvig-domsten) blev fundet 1897 i det nordlige sidetårn af [[Slesvig Domkirke]]. Ligesom den lille Sigtrygsten fungerede stenen som byggemateriale. Stenen og indskriften er desværre kun delvis bevaret. Der mangler et stykke af både top og bund. Indskriften er dateret til cirka [[1050]], ogridset på kalksten. Reliefferne er ridsetudført i såkaldt [[urnesstil]]. Teksten refererer til en begivenhed i England. Stenen blev fundet med røde farverester i runerne. I 1950 blev Slesvig-stenen overført til det arkæologiske museumkalkstenGottorp Slot <ref>[http://runer.ku.dk/VisGenstand.aspx?Titel=Slesvig-sten Nationalmuseet: Danske Runeindskrifter]</ref>.
 
Indskriften i en (ufuldstændig) oversættelse: <br/>''lod rejse stenen e(fter) ... døde ... og Gudmund, de r(istede runerne?). (Han) hviler i Skia i England. Kr(istus?)
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.schloss-gottorf.de/wmh/index.php Vikingmuseum Hedeby] {{de sprog}}
 
== Referencer ==
{{reflist}}
 
{{-}}
{{Vikingetid|state=collapsed}}