Elektrisk spole: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m r2.7.2+) (Robot tilføjer ur:امالہ گر
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
Linje 1:
{{Harflertydig2|Spole}}
[[Fil:spoler.jpg|thumb|450px|Billede af spoler. Fra venstre; luftspole til højttalerdelefilter. [[Solenoide]] - har massiv jernkerne. Radio højfrekvensspole variabel via ferritkernen. Radio højfrekvensspole med ferrit-klokke (rødmalet).]]
Enhver praktisk [[elektrisk leder]] besidder i større eller mindre grad en egenskab, som kaldes for [[selvinduktion]] (en fysisk størrelse som måles i [[henry]]). En '''spole''' er en elektrisk leder, som er fremstillet til at have en ganske bestemt selvinduktion.
 
Linje 8:
En spole kan enten være lavet af kraftig ("stiv") metaltråd, som er viklet om en "spoleform" uden andet end tråden selv til at bære vægten (en såkaldt [[luftspole]]). Eller en noget tyndere tråd kan være viklet på et lille "bærende stativ" af f.eks. plast.
 
I midten af spolen kan man anbringe en ''kerne'' af enten [[jern]] eller [[ferrit (jern)|ferrit]] - tilstedeværelsen af en sådan kerne forøger spolens selvinduktion.
 
=== Spoler og jævnspænding ===
Forbinder man de to frie ender af lederen i en spole til en jævnspændingskilde, begynder strømmen ikke at flyde med det samme - i stedet stiger strømstyrken [[lineær]]t (ideel spole uden [[Elektrisk modstand (fysisk fænomen)|ohmsk modstand]] og med en ideel jævnspændingskilde). Hvis spolen har en ohmsk modstand, hvad de fleste spoler har, så vil strømmen først stige lineært og senere stige asymptotisk mod en maksimal værdi bestemt af spændingskilden og spolens modstand.
 
Mens strømstyrken tiltager, opbygger spolen et [[magnetfelt]] - man kan efterfølgende demonstrere at spolen er magnetisk, og af samme grund kaldes en jævnspændingsspole med kerne også for en [[elektromagnet]] (eller [[solenoide]]).
 
=== Spoler og vekselspænding ===
Linje 32:
* Spolens vindingers diameter; jo større diameter, desto større selvinduktion.
* Antallet af vindinger; selvinduktion stiger stort set med vindingsantallet i anden (n²).
* Spolens bredde - jo smallere plads vindingerne er lagt i - desto højere selvinduktion.
* Det materiale der tjener som evt. "kerne" i spolen. Nogle materialer vil øge selvinduktionen med helt op til 10.000 gange ([[jern]]).
Ved at anvende en tynd tråd kan man vikle en spole med mange vindinger i samme rumfang i forhold til en spole med tykkere tråd, og derigennem opnå en stor selvinduktion. Imidlertid vil der være en vis (utilsigtet) elektrisk modstand, og denne såkaldte ''tabsmodstand'' "forringer" spolen på to måder:
Linje 54:
[[Kategori:Passive elektronikkomponenter]]
[[Kategori:Elektrisk energilagring]]
 
{{Link FA|tt}}