Finneskatten: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Zorrobot (diskussion | bidrag)
m r2.5.2) (robot Tilføjer: sv:Finnskatt
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
Linje 1:
'''Finneskatten''' var en [[skat]], som [[samer|samerne]]ne (tidligere kaldet "finnerne") i det nutidige område [[Nordkalotten]] (beliggende i Norge, Sverige, Finland og Rusland), skulle betale til de regerende magter. Ordet "skat" (norrønt ''skattr'') blev brugt om den afgift, der blev opkrævet i områder uden for riget.
 
I slutningen af 800-tallet, førte [[Hålogaland|håløghåløghøvdingen]]høvdingen [[Ottar fra Hålogaland|OttarOttars]]s besøg i [[England]] til nedfældelse af hans beretninger fra hjemstavnen. Finneskatten, som allerede da var veletableret og reguleret i detaljer, var Ottars vigtigste indtægtskilde. Stormændene rejste på finnefærd i de samiske områder og opkrævede skat og handlede med samerne. Ottar fortæller, at hver mand blev beskattet efter æt og byrd, og opremsede hvad den rigeste måtte betale:
 
* 15 [[Mårfamilien|mårmårskind]]skind
* 5 [[rensdyr]]skind
* 1 [[bjørne]]feld
* 1 kofte af bjørneskind eller [[Odder (dyr)|odderodderskind]]skind
* 2 stk. 60 [[alen]] lange skibsreb af [[Hvaler|hval]]- og [[Sæler|sælsælhud]]hud.
* 10 <!-- mangler enheden? --> [[ambra]] eller tyndere fjer
 
Efterhånden overtog det norske kongehus opkrævningen af finneskatten, og kongen kunne dermed give retten til at drage på finnefærd, som "len" til en stormand.
 
Senere skulle samerne også betale skat til [[Sverige]] og [[Rusland]]. I 1326 blev nordmændenes og russernes skatteret over for samerne fastslået i ''Traktaten med Novgorod'', og begge lande kunne derefter opkræve skat fra samerne fra [[Lyngen]]-[[Balsfjord]]-området til [[Kolahalvøen]].
 
Finneskatten var oprindelig en jægerskat, men fra 1530 var der to former for finneskat i [[Finnmark]]. Havfinneskatten, som blev betalt med penge og [[tørfisk]], og fjeldfinneskatten, der blev betalt med skind, indlandsfisk og penge. Efter sigende var finneskatten ti gange højere, end hvad storbønderne i [[Trøndelag]] skulle betale på samme tid. I 1600-tallet gav [[Kalmarkrigen]] nordmændene eneret til at opkræve havfinneskatten. Da kong [[Frederik 3.]] i 1666 overdrog krongodserne i [[Nord-Norge]] til Joachim Irgens fra Vestervik, fulgte også retten til finneskatten med.
 
== Ekstern henvisning ==
* [http://home.online.no/~anbendig/lappeskattogbygselpaahelgeland.cfm Lappeskatt og bygsel på Helgeland] - artikel i ''Årbok for Helgeland'' (1995)
 
[[Kategori:Norges historie]]