Nanoteknologi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
m Robot tilføjer ga:Nanaitheicneolaíocht
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
Linje 1:
'''Nanoteknologi''' betegner anvendt [[naturvidenskab]] med strukturer af størrelsesorden 0,1 - 100 [[nanometer|nm]], hvor en nanometer er en milliontedel millimeter (også skrevet som 10⁻⁹ m)
 
Karakteristisk for dette niveau er, at strukturerne er for store til at beskrives af enkle [[atom]]modeller, og samtidig er de for små til at beskrives af klassiske teorier, som klassisk [[termodynamik]], klassisk [[elektromagnetisme]] og [[klassisk mekanik|newtonsk fysik]]. Man kan dermed nærme sig nanoteknologi fra to kanter; enten ''nedenfra'', ved at tage udgangspunkt i molekylær kemi og fysik for så at bygge strukturene større og mere komplicerede, eller ''ovenfra'', ved at tage udgangspunkt i klassiske, makroskopiske modeller, men med tillæg af kvante-effekter og andre brud på makroskopisk naturvidenskab.
Linje 20:
* [[Røntgenstråling]], 0,1-10nm.
* [[Vira (klassifikation)|Virus]], mellem 20 og 400nm.
* [[Cellekerne]]r og andre organeller. En celle i menneskekroppen er normalt på 10 - 100[[mikrometer|µm]], dvs. 10.000 - 100.000nm, som er langt over nanoniveau, men organellerne er på nanoniveau.
* [[Protein]] er typisk mellem 5 og 100nm, og er dermed i en størrelse hvor de kan interagere med nanostrukturer
* Domæner og domænegrænser for krystaller og andre strukturer. Generelt er grænsesnit og kanteffekter vigtige i nanoteknologi.
Linje 62:
* [http://nanotechweb.org/ nanotechweb.org]
* [http://nanotechnologie.startpagina.nl Nanoteknologi links]
* [http://www.nanotek.nu Nanotek.nu - et populærvidenskabeligt website om nanoteknologi og -videnskab, udviklet af Niels Bohr Institutet i samarbejde med Nano-Science Centeret på Københavns Universitet]
* [http://www.nanovidensbank.dk/sw6742.asp Nyheder og artikler om Nanoteknologi]
* [http://www.nanotech.net Link til Den Nordeuropæiske Nanotech Konference]