Plantesociologi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
m Svejts → Schweiz
Linje 1:
[[Fil:Gasterental.jpg|thumb|310px|Plantesamfundet [[Geranion sanguinei]], fotograferet i [[Gastertal]] i [[Kanton St. Gallen]], [[SvejtsSchweiz]].]]
'''Plantesociologi''' eller '''Fytosociologi''' er studiet af [[vegetation]]er, dvs. undersøgelsen af [[plantesamfund]]s kendetegn, organisering og gensidige afhængighed samt af deres udvikling, geografiske fordeling og klassificering. Plantesociologien er derfor en videnskab, som arbejder med udgangspunkt i [[flora (botanik)|floralister]], der er så fuldstændige som muligt, og den er også den botaniske forskningsgren, der undersøger de rumlige og tidsmæssige forhold mellem planterne.
 
Linje 14:
* Den amerikanske klimaksskole (Clements 1905, 1916, 1928) som har udgivet kortmaterialer over vegetationer (Gaussen 1933), heriblandt kortlægning af [[Alperne]]s vegetation.
 
* Den fransk-svejtsiskeschweiziske Sigmaskole (Braun-Blanquet 1913, 1928, 1951, 1964).
 
* Den svejtsiskeschweiziske synusiskole (Rübel 1917, Gams 1918).
 
* Den amerikanske kontinuumskole (Gleason 1926, 1939, Curtis & MacIntosh 1951, Curtis 1959, MacIntosh 1967, 1968).
Linje 69:
Da man havde bemærket, at de forskellige arter ikke var tilfældigt fordelt, og at man ofte kunne finde de samme arter levende sammen i fælles miljøer, fastlagde forløberne for plantesociologien plantesamfundene som grundlæggende enheder i vegetationsdækket. Senere blev denne floristiske tilgang til vegetationen efterhånden erstattet at en mere beskrivelsesmæssig (baseret på biologiske typer), sådan som det blev gjort af de første [[plantegeografi|plantegeografer]]: [[Alexander von Humboldt]], [[August Grisebach]], [[Eugen Warming]] osv.
 
Til trods for tidlige forsøg andre steder i verden (f.eks. af Charles Flauhault sidst i det 19. århundrede), blev denne videnskab grundlagt i Europa af den [[SvejtsSchweiz]]iske botaniker og økolog [[Josias Braun-Blanquet]] (1884 – 1980). Andre plantesociologer som [[Erich Oberdorfer]] og [[Reinhold Tüxen]] har løbende skabt et hierarkisk [[klassifikation]]ssystem, der svarer til det, man har for arterne. Det har udgangspunkt i plantesamfundet, der ses repræsenteret i de givne områder ved samfundsmæssige indidvidualiteter.
 
Dette system har skabt en teoretisk basis for udviklingen af praktiske værktøjer inden for det økologiske vidensfelt, og det har har gjort det muligt at skabe orden i forståelsen af sammenhænge mellem plantesamfundene indbyrdes og mellem dem og deres naturlige eller kunstige miljøer.