Roscelinus: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Forsøger at starte en ny kategori: Filosofi i middelalderen
 
Sebastjan (diskussion | bidrag)
→‎Levned: div. edit
Linje 5:
Roscelinus er den første kendte [[skolastik|skolastiker]] i egentlig forstand, men hans værker er ikke overleveret til i dag, og hans doktriner er primært overleveret gennem [[Anselm af Canterbury]], [[Peter Abelard]] og [[John af Salisbury]].
 
Den eneste tekst vi har fået overleveret fra Roscelinus selv, er et brev skrevet til Abelard om [[Treenigheden]], brevet er dog mest kendt for at beskrive Abelard nedsættende pga. hans uheldige omstændigheder ([[Abelard og Héloïse|kastraktionkastration]]).
 
Han studerede i [[Soissons]] og [[Reims]], Frankrig, og blev derefter tilknyttet [[Katedralen i Chartres]], og derefter [[kannik]] i Compiègne. I [[1092]] blev hans fortolkning af Treenigheden imidlertid fordømt på enet [[koncil]] ledet af [[Ærkebiskop|ærkebiskoppen]] af Reims, han trak sine påstande tilbage, formodentligtformodentlig for at undgikundgå at blive stenet af en folkemængde. Roscelinus flygtede til [[England]], men gjorde sig også der upopulær ved at angribe Anselm af Canterburys doktriner. Roscelinus måtte endnu en gang flygte, denne gang til [[Rom]], hvor han igen blev forligetforligt med [[Den katolske kirke|kirken]]. Han vendte så tilbage til Frankrig for at undervise i [[Tours]] og [[Loche]] i [[Bretagne]], her havde han Abelard som elev. Til slut blev han kannik i [[Besançon]], det seneste tidspunkt hans nævnes er i 1121, da han talte imod Abelards syn på Treenigheden.
 
== Doktriner ==