Persien: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Simeondahl, fjerner ændringer fra 85.81.40.71 (diskussion | bidrag)
link
Linje 19:
Det seneste persiske dynasti var Pahlavi monarkiet, der blev grundlagt af [[Reza Shah]] i [[1925]], og som regerede Iran frem til til den [[Ruhollah Khomeini|islamiske revolution]] i [[1979]].
 
Grundlæggende [[menneskerettigheder]] blev for første gang nedskrevet af den persiske konge, [[Kyros den Store]] på en cylinder, [[Kyros cylinderet-cylinderen]]. Derpå stod skrevet, at alle mennesker havde ligestilling i hans rige, uanset religion, køn, etnisk baggrund, sprog eller anden kulturel forskellighed. På cylinderet står også, at alt slaveri skal ophøres og at fred skal herske i riget. Cylinderen blev udgravet i hovedstaden Babylon, og findes nu på [[British Museum]] i [[London]] og en [[replika]] af den kan ses ved [[FN]]s hovedkvarter i [[New York]].
 
Det persiske rige var enevældigt, men kongen havde dog rådgivere og andre statseksperter til at hjælpe sig med at styre landet. Persisk er et af de få eksisterende sprog i verden (og blandt andet [[finsk]] og [[Tyrkisk (sprog)|tyrkisk]]) hvor ordene ’han’ eller ’hun’ ikke findes, men hvor der kun er et ord for fælleskøn.