Rundkirke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m →‎Runde gravmæler: indsat interne henvisninger
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m →‎Udsendte munke aftegnede Gravkirken: indsat interne henvisninger
Linje 16:
 
== Udsendte munke aftegnede Gravkirken ==
Mange rundkirker og runde kapeller i Europa blev i middelalderen bygget med forbillede i rotunden i Gravkirken i Jerusalem eller i Karl den Stores oktogonale paladskapel i Aachen. I forbindelse med sin plan for byens kirker sendte biskop [[Meinwerk]] i [[Paderborn]] i 1032 munken Wino til Jerusalem for at opmåle Gravkirken. Den lå som ruin på grund af krigsødelæggelser, og Wino fik oplysninger fra de lokale om bygningen. Resultatet blev i 1036 [[Bußdorf]] rundkirke i Paderborn, som senere blev ombygget først til en kirke med korsformet ottekantet grundplan, senere til en [[basilika]]-lignende kirke med tre tårne. Det specielle ved Bußdorf er, at munken [[Rikval]] rømte fra klostret og blev biskop i [[Lund]] 1072-89, mens [[Svend Estridsen]] var konge. Selv om nogen af rundkirkerne i Sverige og på Bornholm er af nyere dato, kan det muligvis være ham, der har haft ideen om runde kirker, der afviger fra Bjernede Kirke på Sjælland, Horne Kirke ved Fåborg, og Thorsager på Djursland. På baggrund i hans fortid og hans lange tid i bispesædet er det en nærliggende hypotese.
En tegning af Gravkirkengravkirken i Jerusalem blev lavet af munken [[Arculfus]] omkring 680. Da han besøgte Jerusalem, lå den kirke, som var opført på foranledning af kejser Konstantin i første halvdel af [[300-tallet]], også delvis i ruiner. På baggrund af Bußdorf kirkes oprindelige udseende er det foreslået, at Wino fra Paderborn, der formentlig rejste via [[Byzans]], evt. kan have besøgt Gregor af Nyssas kirke i [[Lilleasien]], nu den tyrkiske by [[Nevsehir]], eller lignende kirker. Det kunne være grunden til, at Bußdorf kirke også blev opført som en korsformaet oktogon. En kirke ved borgen [[Krukenburg]] i [[Helmarshausen]] og [[Michaeliskirken]] i [[Fulda]] blev opførtopførte efter en lignende, korsformet grundplan med fire apsider i hver sin retning på rotunden.
I de første århundreder efter Jesu død var der over hans grav olielamper[[olielampe]]r og rundt om den en søjlekreds med fire eller seks søjler med et konisk dække (en form for [[baldakin]]). Senere blev der opstillet en søjlekreds af større diameter i Gravkirken. I centrum af søjlekredsen, over graven, blev der senere opstillet et [[ædikulum]], et lille rum, nærmest et overdimensioneret skab.
 
== Også korsfarere blev inspireret ==