Å (bogstav): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 41 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q9989
historie, sektionsinddeling, sprog; braille indgår ikke i andre bogstavartikler
Linje 4:
[[Fil:Latin letter Å.png|right|Bogstav Å]]
 
Å er det 29. bogstav i det danske [[alfabet]]. Bogstavet kaldes også bolle-å. Det blev indført ved [[retskrivningsreformen i 1948]] i stdet for skrivemåden ''aa''. I mange personnavne og nogle stednavne er ''aa'' stadig den foretrukne stavemåde. Navne, der skrives sådan, skal alfabetiseres som ''å''.
Å er det 29. bogstav i det danske [[alfabet]]<!--, hvis man regner W med til det danske alfabet (Sådanne sproglige betragtninger hører hjemme under opslag W og KUN dér; Retskrivningsordbogens alfabet har 29 tegn) -->. Det var oprindeligt et langt a, senere skrevet som aa. Ved [[retskrivningsreformen i 1948]] indførtes å, som den [[8. februar]] [[1955]] fik plads sidst i alfabetet. Bolle-å'et indførtes tidligere i [[Sverige]], og bollen indikerer efter sigende læbernes åbne stilling i dette specielle a{{kilde mangler|dato=Uge 2, 2011}}. Bolle-å opstod i svensk håndskrift i 1400-tallet. [[Norge]] indførte officielt bogstavet i [[1917]].
[[Fil:Braille Å.svg|right|100px|Å i braille version]]
 
===Historie===
[[Svend Grundtvig]] udgav i 1870 en uofficiel ''Dansk Retskrivnings-Ordbog'' hvori bolle-å blev benyttet, men da den første officielle danske retskrivningsordbog (''Dansk Haandordbog, med den af Kultusministeriet anbefalede Retskrivning. Udarbejdet af Svend Grundtvig'') udkom to år senere, blev bolle-å ikke benyttet.<ref>http://dsn.dk/nyt/nyt-fra-sprognaevnet/2002-3.pdf</ref>
Lyden var oprindelig et langt a, som i middelalderen udviklede sig til en å-lyd på dansk, norsk og svensk. På svensk indførtes å-tegnet fra 1400-tallet og frem. I Danmark blev det foreslået fra 1700-tallet af blandt andet [[Rasmus Rask]], men der har også været andre forslag, f.eks. en sammenskrivning af aa eller tegnet ''â'' (i [[Matthias Moth]]s ordbog).
 
[[Fil:Brev_fra_Jens_Nørregård.jpg|right|250 px|thumb|Postkort fra højskolemanden [[Jens Nørregård]] i 1912, tidligt eksempel på bolle-å]]
Bogstavet Å har i efteråret 2010 skabt stor debat i [[Aarhus]], da et flertal blandt Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre i Århus byråd, har vedtaget at stavemåden af bynavnet skal ændres fra Århus til Aarhus. Argumentet er at det skal være lettere for udlændinge at "finde" Århus. Modstanderne mener dog at det er spild af penge. Ændringen af stavemåden af Århus trådte i kraft 1. januar 2011.
Fra midten af 1800-tallet begyndte mange danske skandinavister og højskolefolk at indføre å og små begyndelsesbogstaver i navneord. [[Svend Grundtvig]] udgav i 1870 enden uofficieluofficielle ''Dansk Retskrivnings-Ordbog'', hvorihvor bolle-å blev benyttet,. menHan udarbejdede daogså den første officielle danske retskrivningsordbog to år senere (''Dansk Haandordbog, med den af Kultusministeriet anbefalede Retskrivning. Udarbejdet af Svend Grundtvig''), udkommen to år senere,her blev bolle-å ikke benyttetindført.<ref>http://dsn.dk/nyt/nyt-fra-sprognaevnet/2002-3.pdf</ref> [[Norge]] indførte officielt bogstavet i [[1917]].
 
I 1930'erne og 40'erne var der fornyet debat om bolle-å. Tilhængerne i f.eks. [[Dansk Forening til Nordisk Sprogrøgt]] ville føre det danske sprog i nordisk retning. Der opstod også en modbevægelse, som ville bevare den gamle retskrivning. Efter [[besættelsen]] var det nordiske samarbejde igen i høj kurs, og samtidig ønskede man at forenkle retskrivningen af pædagogiske grunde.
== Om brug af å i danske stednavne ==
Det er altid korrekt dansk<ref>Ved korrekt dansk forstås her: i overensstemmelse med reglerne i [[Retskrivningsordbogen]].</ref> at skrive danske stednavne med bolle-å ([[Århus]], [[Åbenrå]], [[Ålborg]], [[Fåborg]], [[Grenå]] og så videre). Imidlertid foretrækker en del danske [[kommune]]r at navne inden for kommunen i stedet skrives med dobbelt-a (Aarhus, Aabenraa, Aalborg, Faaborg, Grenaa og så videre), og i disse tilfælde er det også korrekt. Sådanne lokale ønsker om skrivning af navne med dobbelt-a for å er markeret i [[stednavneudvalget]]s liste<ref>Listen kan hentes hos [http://levende.kms.dk/su/sunavn.htm Stednavneudvalget].</ref> over autoriserede navne med et [[nummertegn|#-tegn]].
 
Ved [[retskrivningsreformen i 1948]] indførtes å. Der var i de første år tvivl om placeringen, men den [[8. februar]] [[1955]] blev det slået fast, at pladsen var sidst i alfabetet. Den sprogkonservative forening [[Dansk Sprogværn]] kæmpede imod og førte bl.a. kampagne under sloganet ''Byens navn er Aabenraa, uden svenske Boller paa''. Den ene del af reformen, de små bogstaver i navneord, slog hurtigt igennem, men det tog omkring 20 år, før alle danske dagblade havde indført bolle-å.
== Computer ==
 
Bolle-å slog også igennem i de allerfleste stednavne, men der opstod lokal modstand især i Åbenrå, senere i Ålborg og en række andre byer. Med et cirkulære i 1984 blev det tilladt at skrive stednavne med aa, og derefter har mange kommuner rullet stavemåden tilbage igen.
 
== OmÅ brugog af åaa i danske stednavne ==
Det er altid korrekt dansk<ref>Ved korrekt dansk forstås her: i overensstemmelse med reglerne iifølge [[Retskrivningsordbogen|retskrivningsreglerne]].</ref> at skrive danske stednavne med bolle-å ([[Århus]], [[Åbenrå]], [[Ålborg]], [[Fåborg]], [[Grenå]] og så videre). Imidlertid foretrækker en del danske [[kommune]]r at navne inden for kommunen i stedet skrives med dobbelt-a (Aarhus, Aabenraa, Aalborg, Faaborg, Grenaa og så videre), og i disse tilfælde er det også korrekt. Sådanne lokale ønsker om skrivning af navne med dobbelt-a for å er markeret i [[stednavneudvalget]]s liste<ref>Listen kan hentes hos [http://levende.kms.dk/su/sunavn.htm Stednavneudvalget].</ref> over autoriserede navne med et [[nummertegn|#-tegn]].
 
Et flertal i Århus byråd vedtog efter stor debat i 2010 at ændre byens stavemåde til Aarhus med virkning fra 1. januar 2011. Argumentet var at stavemåden Aarhus var en fordel under [[internationalisering]]en og på [[internet]]tet. Derefter er [[Tårnby]] den eneste danske kommune, som holder fast i å.
 
== Computertegnsæt ==
 
{| border="1" cellpadding="5" cellspacing="0" style="float:right;margin-left:1em;margin-bottom:0.5em;"