Koreansk (sprog): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.
Tilføjede de koreanske skrivemåder for hangul og hanja samt et par linjer om, hvordan man anvender skriftsystemet hangul.
Linje 16:
Det koreanske sprogs klassifikation er omstridt. En del lingvister henregner det til den [[altaiske sprogfamilie]] (der bl.a. også omfatter [[tyrkisk (sprog)|tyrkisk]]), medens andre mener, at det udgør et isoleret sprog. Koreansk udviser dertil en række syntaktiske ligheder med [[japansk (sprog)|japansk]] og klassificeres derfor undertiden sammen med dette. [[Morfologi (lingvistik)|Morfologisk]] set er koreansk et [[agglutinerende]] sprog og [[syntaks|syntaktisk]] set er det et [[SOV]]-sprog, dvs. at den normale led-rækkefølge er [[subjekt (grammatik)|subjekt]]-[[objekt (grammatik)|objekt]]-[[verbum]].
 
Det koreanske skriftsprog, [[hangul]] (한글, i Sydkorea) eller chosŏn'gŭl, (조선글, i Nord-Korea) er [[alfabet]]isk og [[fonetisk]]. I Sydkorea bruges undertiden også [[kinesisk skrift|kinesiske skrifttegn]], kaldet [[hanja]] (한자).
 
== Skriftsystem ==
''Hovedartikkel: [[Hangul]]''
 
Koreansk blev oprindelig skrevet med kinesiske tegn kaldet [[hanja]]. Nu skriver man et unikt alfabetisk skrift [[hangul]] indført af [[Kong Sejong]] i 1443. I Sydkorea skrives navne med hangeulhangul, men nogle blander dem med hanja. I Nordkorea bruger man bare hangul. Ved translitterering af koreansk bruges flere forskellige systemer. I Nordkorea bruges officielt [[McCune-Reischauer]]-systemet. I 2000 gik Sydkorea over til officielt brug af en [[Revideret romanisering af koreansk|revideret romanisering]]. I tillæg findes [[Yale-romanisering (koreansk)|Yale-romaniseringen]], som i hovedsagen benyttes af lingvister.
 
<gallery>
Linje 28:
Billede:Korean consonants.jpg|Koreanske konsonanter
 
</gallery>Hangul skrives som stavelsesblokke. Fx skrives ordet hangul som 한글, hvor det første tegn er sammensat af tegnene ㅎ (h), ㅏ (a) og ㄴ (n), og det sidste tegn er sammensat af ㄱ (g/k), ㅡ (normalt eu, men her gengivet som u) og ㄹ (r/l). Når en vokal skrives alene, indledes den med tegnet ㅇ, som det kan ses på figuren ovenfor og i ord som 우유 (uyu, 'mælk').
</gallery>
 
== Dialekter ==
Koreanske dialekter følger i stor grad koreansk geografi. Det koreanske sprog består i hovedsagen af ni forskellige dialekter, som ikke bare følger halvøens bjerge og bjergkæder, men også grænserne mellem Koreas regioner. Dialekterne har fået navne efter de otte provinser. Kun Jeju-dialekten er meget forskellig fra de andre dialekter. Nogle lingvister er af den opfattelse, at Jeju-dialekten udgør et selvstændigt sprog forskelligt fra koreansk.
Line 44 ⟶ 43:
* [[Hwanghae-dialekt]]en bruges i [[Hwanghae]]-regionen i Nordkorea.
* [[Jeolla-dialek]]en bruges i [[Jeolla]]-regionen i Sydkorea, inklusive [[Gwangju]] by.
* [[Jeju-dialekt|Jeju-dialekten]]-en bruges på øen [[Jeju]] sydvest for den koreanske halvø.
 
== Se også ==