Rigsdagsbygningen i Berlin: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Pugilist, fjerner ændringer fra 77.215.118.119 (diskussion | bidrag)
Linje 7:
[[Rigsdagen (Det tysk-romerske rige)|Rigsdagen]] var parlamentet i det [[tysk-romerske rige]] og blev også navnet på parlamentet i [[Det nordtyske forbund]] i [[1867]] og i [[Tyskland|Det tyske Rige]], da dette blev samlet som nationalstat i [[1871]].
 
Efter den tyske rigsgrundlæggelse i 1871 mødtes den nye Rigsdag i mindre bygninger på Leipziger Straße i [[Berlin]], men de var for små. Allerede den [[19. april]] [[1871]] bestemte Rigsdagen at opføre en rigsdagsbygning, og i [[1872]] blev der udskrevet en arkitektkonkurrence med 103 deltagere. I juni 1872 blev forslaget fra arkitekten Ludwig Bohnstedt fra [[Gotha]] valgt. Arbejdet blev forsinket af problemer med at finde en egnet grund. Rigsdagen ønskede en grund, som tilhørte grev [[Atanazy Raczyński]] øst for [[Platz der Republik]], men grev Raczyński vægrede sig ved at sælge, fordi hans palæ fra 1844-47 lå der.
 
Rigsdagen fortsatte med at lede, og først i [[1881]] fandt den en løsning: grev Raczyńskis søn og arving solgte gunden øst for Platz der Republik. Der blev udskrevet en ny arkitektkonkurrence i [[1882]], og af 190 indsendte bidrag valgtes et forslag fra [[Paul Wallot]] fra [[Frankfurt am Main|Frankfurt]]. Grundstenen blev nedlagt af kejser [[Wilhelm 1. af Tyskland]] i [[1884]]. Bygningen fik en stor [[kuppel]] af stål og glas, et teknisk mesterværk. Efter ti års kunne den tages i brug i [[1894]].
 
Da [[første verdenskrig]] sluttede, og kejseren abdicerede, proklamerede [[Philipp Scheidemann]] republikken fra en af Rigsdagens balkoner under revolutionsdagene i [[1918]]. [[Weimar-nationalforsamlingen]] mødtes i byen [[Weimar]] i [[1919]] på grund af urolighederne i Berlin, men Rigsdagen fortsatte med at mødes i Rigsdagsbygningen under [[Weimarrepublikken]].