Vor Frue Kirke (København): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Zoizit, fjerner ændringer fra 195.215.31.164 (diskussion | bidrag)
Der er tilføjet noget om inspirationen fra antikken.
Linje 60:
 
I de fleste af årets måneder er der lørdage kl. 12.00 orgelmatiné med en halv times orgelmusik. I juli og august er det større koncerter af ca. en times varighed og med et internationalt tilsnit.
 
== Inspiration fra antikken ==
Vor Frue Kirke er bygget efter den doriske orden. De 6 søjler på Vor Frue Kirkes portico er alle placeret direkte på krepis, som består af et stereobat, det nederste trin, og et stylobat, det øverste trin. Søjlerne har alle dybe riller, hvilket giver dem et smalt udseende. I toppen af søjlerne er et anuli, og lige ovenover et kapitæl bestående af et lidt rundet echinus samt en fladpresset og meget kantet abakus. Oven på kapitælet ses et arkitrav med guttaeer og taeniaer, og ovenover det en frise bestående af metoper og mutulier. Gavlen er udsmykket med relieffer af Jesus der står og prædiker. Søjlerne på Vor Frue Kirke kan sammenlignes med søjlerne på Heratemplet og Athernernes skatkammer i Delfi. På alle tre bygninger er søljerne inspireret af den doriske orden med dybe riller og anuli, som er udformet på samme måde – tykkest i bunden, tyndes i toppen. Derudover har de alle tre et næsten ens kapitæl, der består af et blødt afrundet echinus der går op i en flad presset og meget kantet abakus. Kasetteloftet i kirken er inspireret af pantion i Rom. Pantion har dannet moden til mange kirker. Buen i kirken er romersk.
 
Arkitekten, C. F. Hansen, er blevet inspireret af den romerske arkitektur , dette ses på de store søjler samt buen for enden.
 
== Se også ==