Gedved: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: indbyggertal hentes nu via metadata
Linje 41:
 
== Historie ==
Gedved er opstået omkring år 1400 i vejkrydset mellem landevejen mellem [[Horsens]] og [[Skanderborg]] og vejen mellem [[Lundum]] og [[Tolstrup (Horsens Kommune)|Tolstrup]]. Byens historiske centrum lå omkring gårdene på Vestervej, som i dag møder Egebjergvej i krydset hvor Gedved Bageri ligger. Der har dog boet mennesker i området helt tilbage til jernalderen. De talrige fund ved de arkæologiske udgravninger i forbindelse med byggemodningen omkring Gedved vidner herom.
 
I 1854 blev [[Gedved Folkehøjskole]] grundlagt. Her kunne bønderne i og omkring Gedved få et bredere perspektiv på tilværelsen ved at lære om danmarkshistorie, religion og politik. Det blev hurtigt nødvendigt at kunne uddanne lærere, så fra 1862 begyndte læreruddannelsen sideløbende med Folkehøjskolen. Fra 1881 husede bygningerne udelukkende lærerseminarium. [[Gedved Skole]] blev etableret som øvelsesskole, hvor eleverne altså kunne nyde godt af de unge lærerstuderendes friske idéer.
Linje 49:
Fra 1967 kan man tage HF i Gedved, og et år senere bygges Egekollegiet, som stadig eksisterer i dag. Indtil da boede de studerende i værelser hos borgerne i Gedved. Med kollegiet bliver det nemmere for de studerende at finde en billig bolig tæt på studiet.
 
I 1982 bestemte [[Folketinget]], at lærerseminariet i Gedved skulle nedlægges da der blev uddannet for mange lærere. Da der samtidig blev uddannet for få socialpædagoger, bestemtes det, at Gedved i stedet skulle have et socialpædagogisk [[Pædagogseminarium|seminarium]].
I 1984 startede de første tre pædagogklasser, og i 1986 dimitterede de sidste lærere. Også en HF-uddannelse blev oprettet på seminariet.
Gedved Kommune dannes i 1970 ved sammenlægning af 9 sogne, og kommunens rådhus kom til at ligge på Kirkevej 5 i Gedved.