Umeå: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Infrastruktur: Mindre tilføjelse
m Småret
Linje 2:
'''Umeå''' er en [[by]] i [[Västerbotten]], [[Sverige]], med godt 75.000 indbyggere og er landsdelen [[Norrland]]s største by. [[Ume älv]] løber ud i havet ved Umeå havn i [[Holmsund]].
 
[[Umeå Universitet]] og [[Norrlands universitetssygehus]] er to af de største arbejdspladser. [[Umeå Universitet]] har 37.000 studerende og 4200 ansatte,. etableringenEtableringen af universitetet har gjort Umeå til en universitetsby på linje med Odense, med et stort kulturelt udbud og et attraktivt sted at studere for udenlandske studerende.
 
Norrlands universitetssygehus servicerer [[Norrland]]regionen.
 
== Infrastruktur ==
Gennem Umeå går [[Europavej]] [[E4]], (som begynder i Torneå og slutter mellem [[Helsingborg]] og [[Helsingør]]), og Europavej [[Europavej E12|E12]] (''Den Blå Vej'') som begynder i [[Mo i Rana]] i [[Norge]] og ender i [[Helsinki]] i [[Finland]]. En [[Umeå–Vaasa|færgerute]] går fra Holmsund til [[Vaasa]] i [[Finland]]. Lufthavnen [[Umeå City Airport]] ekspederede 815.154 passagerer og 6.200 landinger i 2009. I 2010 blev [[Botniabanan]], en ny [[jernbane]] fra [[Örnsköldsvik]] til Umeå, indviet.
 
[[Umeå centralstation]] er et stop på [[Botniabanan]] og [[Stambanan genom övre Norrland]].
Linje 15:
== Kultur ==
 
Umeå er en by rig på kultur og er, sammen med [[Riga]] i [[Letland]], blevet udnævnt til [[Europæisk kulturhovedstad|Europas kulturhovedstad]] i 2014. Umeå er den mest nordligtnordligst beliggende by, som er blevet tildelt denne titel.
 
Ydermere bliver der hvert år afholdt [[Umeå Jazz Festival]], som er en af de største jazz festivallerjazzfestivaler i [[Skandinavien]].
 
Umeå er tillige hjemsted for [[Norrlandsoperaen]].