Sorte skole: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Illustration. Mere om latinskolernes sorte uniformer.
mNo edit summary
Linje 4:
Der er flere teorier om oprindelsen til navnet: To går på [[klædedragt]]en, en på indholdet.
* Eleverne i den middelalderlige [[latinskole]] gik i sorte [[uniform]]er. Fra gammelt af måtte [[munk]]ene [[Tiggeri|tigge]], og det kunne deres elever også blive nødt til. [[Christian 2. af Danmark|Christian 2.]] forbød det, men hans [[forbud]] blev ikke overholdt. Elevernes tiggerdragt bestod af en fodlang, sort [[kappe]] med slidse til hånden. På hovedet en rund, sort [[hue]] med en lang hale ned ad ryggen. Det blevar op til det enkelte [[kloster]], om eleverne skulle tigge eller ej. Nogle klostre serverede rigelige [[måltid]]er til børnene; i andre klostre måtte både lærere og elever ud at tigge efter mad. <ref>Kr.J. Højbjerg: "Fra latinskole til gymnasium", ''Jul i Kalundborg og Omegn'' 1958</ref>
* I [[1600-tallet]] bar [[degn]]e sorte dragter lige som præsterne, som havde overopsynet med, at børnene kunne lektien.
* [[Salmonsens Konversationsleksikon]] <ref>http://runeberg.org/salmonsen/2/21/0993.html Den sorte Skole</ref> angiver, at "den sorte skole" er en skole, hvor [[trolddom]]skunst læres; efter nordisk [[folketro]] henlagdes den til [[Wittenberg]], men den knyttes også til [[universitet]]erne i [[Paris]], [[Salamanca]] og andre steder. Efter [[Grundtvig]]s og andres angreb på den "lærde" undervisning, blev "den sorte skole" betegnelsenbetegnelse for de lærde skoler. Den norske digterpræst [[Petter Dass]] blev mistænkt for at være i besiddelse af "den sorte bog" (= ''[[Cyprianus]]''), netop fordi han var udeksamineret fra universitetetet universitet - det i [[København]]. <ref>http://runeberg.org/salmonsen/2/5/0901.html</ref> Det hjalp ikke hans omdømme, at [[rygte]]t ville have det til, at han i stedet havde studeret i Wittenberg. <ref>"Ingenting tyder på at Dass hadde noen bakgrunn fra Wittenberg," hentet fra: https://www.geocaching.com/geocache/GC39TW2_petter-dass</ref> Som det fortælles i norske [[folkesagn]]: "''Det var på skolen i Wittenberg, at præsterne lærte at bruge "den sorte bog" og kommandere [[djævelen]] til at arbejde for sig.''" <ref>"Det var på skulen i Wittenberg prestane lærde å bruka svarteboka og kommandera vondemannen til å arbeida for seg," hentet fra: http://www.historier.no/index.php?option=com_sobipro&pid=458&sid=10214:svarteboka_var_i_bruk&Itemid=986</ref>
 
Ofte angives [[middelalder]]ens højere [[skole]], som svarer til 5. til 8. klassetrin i [[folkeskolen]], som grundlaget for skolen. I den var der [[fokus]] på at lære [[latin]], som var de lærdes internationale [[sprog]]. Mange almindelige mennesker anså det at skrive og tale latin som ren [[magi]] og [[hokuspokus]].
 
"Den sorte skole" nævnes første gang på dansk i en historie på vers, ''Persenober og Konstantianobis'', trykt i [[1560]]. <ref>http://middelaldertekster.dk/persenober-og-konstantianobis/about</ref> Men før [[reformationen]] og tidligt i middelalderen blev der oprettet "sorte skoler" ([[katedralskole]]r) i forbindelse med [[bisp]]esæderne.