Ming-dynastiet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m sprogret
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m sprogret
Linje 164:
 
== Hemmelige agenter ==
I Ming-tiden blomstret nettverk av hemmelige agenter i de væpnede styrker. På grunn av de små kår [[Hongwu-keiseren|Zhu Yuanzhang]] var vokst opp under før han ble keiser, hadde han utviklet et særlig hat mot korrupte [[mandarin (embedsmann)|mandariner]], og var svært på vakt mot opprørsfaren. Han opprettet derfor ''[[Jinyiwei|Jinyi Wei]]'' som et ekstra vern, og det ble Ming-dynastiets hemmelige politi. Selv om de også kan vise for seg noen viktige avsløringer, var de for det meste bare til ugagn. De var mer kjent for sin brutalitet i omgangen med lovbrytere enn for sine evner som hemmelig politi. Faktisk var mange av dem som ble arrestert helt uskyldige.
 
I Ming-tiden blomstretblomstrede nettverknetværker avaf hemmelige agenter i de væpnedevæbnede styrker. På grunngrund avaf de små kår. som [[Hongwu-keiserenkejseren|Zhu Yuanzhang]] var vokstvokset oppop under, før han bleblev keiserkejser, haddehavde han utvikletudviklet et særlig hathad motmod korrupte [[mandarin (embedsmannembedsmand)|mandariner]], og var sværtmegetvaktvagt motmod opprørsfarenoprørsfaren. Han opprettetoprettede derfor ''[[Jinyiwei|Jinyi Wei]]'' som et ekstra vernværn, og det bleblev Ming-dynastiets hemmelige politi. Selv om dedet også kan visestod for segnogen noenvigtige viktige avsløringerafsløringer, var dedet for det meste bare til ugagnunytte. De var mermere kjentkendt for sin brutalitet i omgangen med lovbryterelovbrydere ennend for sine evner som hemmelig politi. Faktisk var mange avaf dem, som bleblev arrestertarresterede, helt uskyldige.
''Jinyi Wei'' spredte frykt, men deres makt avtok etterhvert som evnukkenes innflytelse i keiserhoffet tiltok. Evnukkene opprettet tre grupper hemmelige agenter som arbeidet for dem: [[Østfaktoriet]], [[Vestfaktoriet]] og [[det indre faktori]]. De var like brutale som Jinyi Wei, antagelig var de enda verre.
 
''Jinyi Wei'' spredte fryktfrygt, men deres maktmagt avtokaftog etterhvertefterhånden, som evnukkeneseunukkernes innflytelseindflydelse ived keiserhoffetkejserhoffet tiltoktiltog. EvnukkeneEunukkerne opprettetoprettede tre grupper af hemmelige agenter, som arbeidetarbejdede for dem: [[Østfaktoriet]], [[Vestfaktoriet]] og [[det indre faktori]]. De var likelige så brutale som Jinyi Wei, antagelig var de endaendda verreværre.
 
== Mandsjuene invaderer, Ming-dynastiets undergang ==