Bengt Strömgren: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
sp
m slåfejl rettet
Linje 32:
Bengt Strömgren blev født i [[Göteborg]]. Han forældre var Hedvig født Lidforss og [[Elis Strömgren|Svante Elis Strömgren]], som var professor i [[astronomi]] ved [[Københavns Universitet]] og direktør for universitetets observatorium. Hans far skubbede Bengt ind i naturvidenskaberne, og drengens første videnskabelige papir blev publiceret allerede, da han var 17. Han fik sin studentereksamen i [[1925]] og blev optaget på Københavns Universitet. Blot to år senere fik han en grad i astronomi og atomfysik, og i løbet af de næste to år afsluttede han en doktorgrad, som blev antaget i december [[1929]], da han var 21 år.
 
Han blev lektor i [[1932]] og kom på et 18 måneders gæsteophold på [[University of Chicago]] i [[1936]]. Han efterfulgte sin far som professor i [[1940]]. Under besættelsen satte han gang i bygningen af det ny [[Brorfelde-observatoriet]]. EterEfter krigen blev han træt af manglende offentlige midler, og han forlod Danmark til fordel for [[USA]] i [[1951]].
 
Her blev han direktør for [[Yerkes-observatoriet|Yerkes]] og [[McDonald-observatoriet|McDonald]] observatorierne og blev her i seks år. I [[1957]] blev han den første professor i teoretisk astrofysik ved Institute for Advanced Study in Princeton, hvor han fik [[Albert Einstein]]s kontor.