Næstved: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m fix, replaced: {{cite news → {{Kilde nyheder (3)
Rasmus81 (diskussion | bidrag)
m Kort om byens navn i indledning
Linje 43:
'''Næstved''' ligger på [[Sydsjælland]] nær [[Suså]]ens udløb og er med sine {{vis indbyggere DK|370-10113}} [[Sjælland]]s femtestørste by<ref>''København, Roskilde, Helsingør og Hørsholm er større byer.''</ref>. Næstved ligger i [[Næstved Kommune]] og tilhører [[Region Sjælland]]. Næstved har 53.292 indbyggere med satellitbyerne Rønnebæk, Mogenstrup, Holme-Olstrup, Fensmark, Gelsted og Herlufmagle. Næstved er hovedby i kommunen.
 
Byens navn er dannet af leddetleddene ''næs'' (halvøfremskudt landspids) og ''tved'' (afskæringrydning). Da Næstved ligger ved tre næs, Appenæs, Ydernæs og Grimstrup Næs, kan bynavnet altså betyde rydningen ved næssene. Næstved blev grundlagt i 1135 og blev [[købstad]] i 1140. I [[middelalderen]] var det en stor og vigtig by. I 1600-tallet stoppede byens fremgang for atter at forbedres i slutningen af 1700-tallet, hvor en [[kaserne]] blev grundlagt. Under [[industrialiseringen]] voksede befolkningstallet støt. En [[jernbane]] og en kanal muliggjorde en egentlig [[havn]] med udløb i [[Karrebæk Fjord]]. I første halvdel af 1900-tallet voksede byen.
 
Som den næststørste by i regionen er Næstved i dag en betydelig handels- og industriby med et stort opland. Den er også uddannelsesby med forskellige ungdomsuddannelser og uddannelsestilbud for børn og voksne. Tidligere var byen kendt for sine [[Gardehusarkasernen i Næstved|gardehusarer]], som nu er flyttet til [[Slagelse]]. Næstved er en [[stationsby]] og et jernbaneknudepunkt mellem [[Nykøbing Falster]] og [[København]] og har adskillige togforbindelser til andre sjællandske byer.