Islamisk arkitektur: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m linkfix
småret
Linje 1:
Den '''islamiske arkitektur''' har traditionelt været orienteret mod det [[abstrakt kunst|abstrakte]] og [[geometri]]ske, på samme måde som [[islamisk kunst]] i almindelighed.
 
Islamisk kultur har en historie på omkring 1.300 år og en geografisk udbredelse fra [[Spanien]] til [[Indonesien]], fra Central[[afrika]] til det sydlige [[Rusland]]. Den omfatter mange forskellige traditioner, enten man ser det fra sociale, kulturelle, politiske eller endog religiøse synsvinkler. Alle disse indfaldsvinkler har gennem skiftende [[epoke]]r sat deres præg på den fælles muslimske kulturtradition. Arkitekturen har flere fællestræk med kunsten inden for det islamske kulturområde: først det [[nonfigurativ]]e, dernæst også træk som [[symmetri]], heldækkende geometriske mønstre på ydervæggene, [[arabesk]]er, [[kalligrafi]]ske ornament og klare farver.
 
Arkitektoniske træk, som forekommer i hele den arabiske verden er [[hypostyl]]ene, gårdspladsen med [[fontæne]]r og omkransende [[hvælving]]er, [[Niche (arkitektur)|nicher]], ''[[iwan]]'' (en portaltype), [[kuppel]]en som omkranses af [[minaret]]er, og ikke mindst ''[[mihrab]]'', den rigt dekorerede niche i [[moske]]en, som viser bederetningen mod [[Mekka]].