Carl Gottlob Füssel: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m sprogret
Linje 1:
'''Carl Gottlob Füssel''' (ca. [[1778]] i [[Sachsen]] – [[23. juli]] [[1860]] i [[København]]) var en tyskfødt klarinettist i [[Det Kongelige Kapel]] fra [[1802]]-[[1830]] og [[stadsmusikant]] i KøbenhanvnKøbenhavn.
 
== Liv og gerning ==
Füssel fungerede i knap 30 år som musiker, hvorefter han blev afskediget og til gengæld blev udnævt til stadsmusikant. Det skulle vise sig, at dette embede blev nedlagt da han døde. Han var altså den sidste i en lang række, og måtte bruge mange kræfter på at forsvare sin post.Det var nu ikke noget let job at bestride. Der foreligger en række dokumenter, der illustrerer Füssels prækære stilling i et samfund, der gradvis gik fra detailstyring til fri næring også på det musikalske felt. Füssel var bl.a. i strid med [[Tivoli]]s ledelse om retten til at levere musik til arrangementerne der. Som bekendt var [[H.C. Lumbye]] Tivolis ukronede musikkonge og Füssel vandt da heller ikke sin sag.
 
Line 10 ⟶ 11:
2 sønner gjorde sig gældende i tiden. Den ene, '''Carl Christian August Füssel''' ([[4. maj]] [[1811]] – [[1. maj]] [[1849]]) var maler. Han deltog på dansk side i [[Treårskrigen]] og blev hårdt såret i et slag ved [[Kolding]] og døde ret efter. Den anden, '''Andreas Gotthilf Füssel''' ([[1806]] – [[9. december]] [[1865]]) var balletdanser på [[Det Kongelige Teater]].
 
== Kilder m.m.Litteratur ==
* Morten Aamann Poulsen. ''Fra musikprivilegium til frit musikmarked. 2003''
* ''Salmonsens Leksikon''