Skilt: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Interne links
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[FileFil:Directions Norway.jpg|thumb|Skilte bruges blandt andet til at vise vej som her i Norge.]]
Et '''skilt''' er et [[tegn]] i form af en tavle, plade, plakat, skærm eller lignende, der er forsynet med en [[skrift|påskrift]] eller [[symbol]]. Skilte bruges som information, dokumentation, reklame, signal eller andet, man ønsker at gøre andre opmærksomme på.
 
== Historie ==
[[FileFil:Pharmacy sign - Cheap Street - geograph.org.uk - 1735925.jpg|thumb|Klassisk skilt for en [[farmaceut]], her fra [[Sherborne]] i England.]]
Brugen af skilte kendes tilbage fra de gamle egyptere, grækere og romere. I [[antikkens Rom]] blev skilte normalt lavet af sten eller [[terrakotta]]. Mange romerske eksempler er bevaret heriblandt med [[Almindelig Vedbend|efeublade]], der signaliserer vinhuse. I nogle tilfælde som med efeubladene eller de tre kugler for [[pantelåner]]e blev bestemte skilte identificeret med bestemte former for handel, og nogle af disse blev med tiden til [[varemærke]]r. Andre skilte kan grupperes efter deres oprindelse. I [[kristendom]]mens første tid blev det kristne kors og symboler på religiøse personer benyttet til at tiltrække kristne, mens skilte med sol eller måne tjente samme formål for [[hedenskab|hedninge]].
 
Linje 24:
 
=== Trafik ===
[[FileFil:Umimmak-sign-kangerlussuaq.jpg|thumb|Afhængig af de lokale forhold kan specielle færdselstavler blive nødvendige som her i [[Kangerlussuaq]], hvor man skal passe på [[moskusokse]]r.]]
Færdselstavler tjener som nævnt det formål at regulere trafikken, men alt efter behov skelner man mellem forskellige typer. Advarselstavler, der typisk er trekantede, gør opmærksom på, at der er ting som vejbump, vejarbejde eller en [[jernbaneoverskæring]] forude, som trafikanten skal være opmærksom på for at undgå uheld. Forbudstavler, der typisk er runde, viser at noget er forbudt, f.eks. indkørsel, højresving eller cykling. Også hastighedsgrænser og lave eller smalle steder skiltes på denne måde. Påbudstavler, der også typisk er runde, viser at der er noget, man skal gøre så som altid at dreje til venstre i et vejkryds. Også forskellige stier for fodgængere, cyklister og ryttere skiltes på denne måde. Oplysningstavler, der typisk er firkantede, gør opmærksom på lokale ting som [[fodgængerovergang]]e og ensrettede gade eller fortæller i hvilken retning, et givent sted er, og hvor langt, der er til det.
 
Linje 56:
== Noter ==
{{reflist}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Skilte| ]]