Keflavík: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
udvidet artikel - oversat fra Keflavík de
Linje 9:
|float=right
}}
'''Keflavík''' (dansk: „drivtømmerbugten“) er en [[Island|islandsk]] by med omtrentca. 10.000 indbyggere i [[Reykjanes]]-regionen i det sydvestlige Island. Den udgør sammen med [[Njarðvík]] og [[Hafnir]] kommunen [[Reykjanesbær]], med 1315.256129 indbyggere ([[1. december2016]]). Afstanden til hovedstaden [[2007Reykjavík]]) er ca. 40 kilometer
 
[[FilFile:Keflavik aerial view.jpg|thumb|200px|Keflavík havn]]
'''Keflavík''' er en [[Island|islandsk]] by med omtrent 10.000 indbyggere i [[Reykjanes]]-regionen i det sydvestlige Island. Den udgør sammen med [[Njarðvík]] og [[Hafnir]] kommunen [[Reykjanesbær]], med 13.256 indbyggere ([[1. december]] [[2007]]).
[[File:Keflavik Kirche.jpg|thumb|200px|Midtbyen og kirken Keflavíkurkirkja]]
 
== Historie ==
[[Fil:Keflavik.jpg|thumb|Keflavík havn]]
Byens navn („drivtømmerbugten“) stammer sandsynligvis fra den første indbygger [[Ingólfur Arnarson]]. Hans træller fandt under søgningen efter byggematerialer kun drivtømmer. I begyndelsen af det 16. århundrede blev byen første gang nævnt som en engelsk handelsplads og udviklede sig senere til et fiskerleje og handelsby. 1949 fik byen sine by-rettigheder.
 
[[Under 2. verdenskrig]] blev Keflavík en vigtig US militærbase med egen lufthavn. Amerikanerne trak deres militærstyrker tilbage fra byen i 1946, men brugte lufthavnen som mellemlandingssted for godstransport mellem Europa og Nordamerika. Efter underskrivelsen af en forsvarskontrakt med Island i 1951 har indtil 2006 været en amerikansk [[NATO]]-base og dermed et vigtigt led i overvågningen af stræderne ved Island. Efter underskrivelsen af en forsvarskontrakt med Island i 1951 vendte de amerikanske soldater tilbage til Keflavík, der siden fungerede som NATO-base. I 2006 forlod de amerikanske styrker Keflavík og overlod det militære område til den islandske stat. Basen havde et personale på ca. 1.350 US-soldater, 100 US-civile og 650 islandske civile. Dertil var der også tilknyttet soldater fra Norge, Danmark, Storbritannien og Canada. Også personalet fra det islandske brandværn var en del af [[Iceland Defense Force]].
Keflavík blev grundlagt i [[1500-tallet]], hovednæringen var fiskeri. Siden [[1940'erne]] har Keflavík været [[NATO]]-base og central i overvågningen af stræderne ved Island. Efter den [[kolde krig]]s afslutning og med det ændrede trusselbillede har basen mistet meget af sin betydning.
== Erhverv og infrastruktur ==
 
I udkanten af byen ligger [[Island]]s eneste internationale [[lufthavn]], [[Keflavík International Airport]] som også er hovedbasen for [[Icelandair]]. I nyere tid har internationale IT-firmarer etableret store datacentre, hvor billig islandsk el leverer energi til serverne. Datacentrene er via glasfiber kabler med en stor overføringskapacitet forbundet med Europas, Amerikas og Asiens internet.
== Seværdigheder ==
[[File:Keflavik.jpg|thumb|200px|Havnen i Keflavík]]
*Ved havnen findes der endnu flere historiske bygninger som f. eks et dansk købmandshus fra det 19. århundrede (''Duushús''). Ikke langt derfra står der et "fiskermindesmærke".
*Den lille lyse kirke ''Keflavíkurkirkja'' fra 1915 og havneområdet med det hvid-blå [[fyrtårn]] ''Vatnsnesviti'' er også seværdig.
*Den vestlige naboby Njarðvík, slutter sig med sin nordlige del sig næsten uden overgang til Keflavík. [[Víkingaheimar]] er et kulturhistorisk museum i Njarðvík, der beskæftiger sig med vikinger og vikingetiden.
 
== Eksterne henvisninger ==
{{Commonscat|Keflavík}}
*[http://wayback.vefsafn.is/wayback/20041027164216/www.islandsmyndir.is/html_skjol/sudvesturland/keflavik/forsida_reykjanesbaejar.htm Reykjanesbær – fotoalbum fra islandsmyndir.is]
*[http://www.rnb.is/ Officiel hjemmeside, islndsk]
*[http://www.vikingworld.is Viking World museum hjemmeside]
 
{{DEFAULTSORT:Keflavik}}
{{autoritetsdata}}