Langbue: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Mindre tilføjelse
m →‎Langbuens effektivitet: sprog, syntaks- stave- og faktuelle fejl
Linje 5:
Langbuen er især er berømt på grund af de engelske [[Yeoman|yeomen]], der brugte dem på slagmarken ved [[Slaget ved Crécy|Crécy]] ([[1346]]) og [[Slaget ved Agincourt|Agincourt]] ([[1415]]) under [[hundredårskrigen]] mod Frankrig.
 
I middelalderen sagensagde man typisk, at en professionel langbueskytte skulle være i stand til at affyre 12-14 pile i minuttet, og nogle kunne skyde endnu hurtigere.
 
En kraftig langbue kan skyde op til ca. 400 meter, men har ikke den store effekt på tungt pansret kavaleri klædt i f.eks. [[pladejakke]]r, [[pladerustning]]er, [[hjelm (hovedbeklædning)|hjelme]] og [[skjold]]e.
Linje 29:
 
== Langbuens effektivitet ==
Langbuen er et meget effektivt våben, og langbuens effektivitet og udnyttelse er blevet vist igennem middelalderen i England. Her er der snakke omi krigene imod Frankrig, i specielt (100 års krigen). Langbuen er en stor bue, dettedet gørmedfører at trækkraftenden den kraft langbuen kræver for at trække buestrengen helt tilbage er meget stor, og hervedderfor kommerkan der tilsvarende frigøres en meget stor mængde energi når man trækker buestrengen helt tilbage. Der skulle dog også mange kræfter til at trække den tilbage. Fordi langbuen var så effektiv,kraftig var atkunne den kunne skyde både langt, og- omtrent hårdt.400 Dennem bue- kunneog skyde omtrent 400 mhårdt. Når fjenden kom ind på klods hold, som var 20020 m, kunne langbuen skydeaffyre pilen medhårdtstor en kraft, at den boredegik somtværs igennem ofret. Rustning, brynje, skjold og hjelm stoppedeforhindrede ikke pilen tili at gennembore denen person der havde det på, den gik lige igennem.
 
== Lovgivning i middelalderens England ==
Linje 42:
''” På helligdage skulle alle sunde personer i London øve sig med bueskydning og have det som fritidsinteresse, og hvis man spillede fodbold eller håndbold eller spillede med sten blev man fængslet. ”''
 
Dette gjorde at langt de fleste personer som havde adgang til en bue, komblev til at blive godgode til bueskydning
 
== Materialer ==