Lars Saabye Christensen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
lidt mere - fra norsk Wiki (lettere bearbejdet)
Linje 28:
'''Lars Saabye Christensen''' (født [[21. september]] [[1953]] i [[Oslo]]) er en [[Norge|norsk]] [[forfatter]].
 
Han er opvokset i Oslo og skriver på [[bokmål]]. Lars Saabye Christensen fik i [[2002]] [[Nordisk Råds litteraturpris]] for [[roman]]en "Halvbroderen", der regnes for hans hovedværk.
 
== Liv og virke ==
=== Baggrund og uddannelse ===
Saabye Christensen voksede op i Oslo bydelen [[Skillebekk]], men boede mange år i [[Sortland]] i [[Nordnorge]]. Begge disse steder er nært knyttet til hans forfatterskab, og optræder i de fleste af hans værker. Han bor i dag i [[Blindern]].
 
Saabye Christensen studerede [[litteraturvidenskab]], norsk, [[kunsthistorie]] og [[idehistorie]] ved [[Universitetet i Oslo]].
 
=== Forfatterskab ===
Hans officielle debut var digtsamlingen ''Historien om Gly'' fra 1976, der indbragte ham [[Tarjei Vesaas debutantpris]]. Hans første bog var imidlertid digtsamlingen ''Grønt lys'', en [[stencil]]samling med digte, som han solgte på gaden.
 
Saabye Christensen har skrevet en række digte og skuespil, samt flere filmmanuskripter, men har udmærket sig først og fremmest som novellist og romanforfatter. Hans første roman udkom året efter debuten, og hed ''Amatøren''. Gennembruddet kom imidlertid først i 1984 med romanen ''Beatles'' som indbragte ham [[Cappelenprisen]] og international anerkendelse. Nogle år senere fulgte romanen ''Herman''.
 
I 2001 udkom ''Halvbroderen'' for hvilken han modtog [[Brageprisen]] og [[Nordisk råds litteraturpris]]. ''Halvbroderen'' er solgt i over 200.000 eksemplarer og udkommet i 22 lande.
 
Som forlagskonsulent og i en årrække redaktør for [[Cappelen]]s debutantantologi ''Signaler'', har Saabye Christensen været en vigtig og kyndig hjælper for nye litterære talenter.
 
Lars Saabye Christensen er medlem af [[Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur]].
 
I 2006 blev han udnævnt til [[Kommandør (ordensklasse)|kommandør]] af [[St. Olavs Orden]]<ref>Kongehuset: [http://www.kongehuset.no/tildelinger.html?tid=28028&sek=27995&q=Lars+Saabye&type=27118&aarstall= Oversikt over tildelinger av ordener og medaljer]</ref> og i [[2008]] ble han utnevnt til [[ridder]] av den franske [[Ordre des Arts et des Lettres|Ordenen for kunst og litteratur]].<ref>Catherine Gonsholt Ighanian [http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=531931 «Norske forfattere hyllet i utlandet»], ''VG Nett'', 26. april 2008.</ref>
 
Siden [[1993]] har han været oplæser i bandet [[Norsk Utflukt]], hvor han læser sine egne digte op. Bandet har udgivet fire album: ''Med lyset på'' (1993), ''Diger og gul'' (1997), ''Det blå arret'' (2002) og ''Tida som går'' (2004).
 
== Tilknytning til Danmark ==