Socialdemokratisme: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Der menes formodentlig befrielsen, ikke besættelsen
Linje 3:
Den danske version af ideologien forbindes traditionelt med [[Socialdemokraterne]], men bevægelsen dækker i dag bredt i dansk politik. Den europæiske socialdemokratisme voksede især frem i [[1800-tallet]]s Tyskland anført af [[Ferdinand Lassalle]], [[Eduard Bernstein]] og [[Karl Kautsky]]. I Danmark forløb samme udvikling samtidigt i [[Socialdemokratiet]] og [[Arbejderbevægelsen]].
 
Socialdemokraterne kom i [[1924]] til magten i Danmark under [[Thorvald Stauning]] og har præget samfundsudviklingen i [[efterkrigstiden]]s Danmark markant med socialdemokratiskesocialdemokratisk ledede regeringer i 35 ud af 55 år i perioden mellem [[besættelsenbefrielsen]] og årtusindskiftet. Udviklingen af [[velfærdsstaten]] efter krigen er i vid udstrækning et produkt af socialdemokratismens politiske ideologi og arkitektur.
 
I det seneste årti har den socialdemokratiske ideologi udviklet sig i en mere amerikansk-britisk retning, med øget fokus på det [[private]] [[erhvervsliv]] og [[civilsamfundet]] i den forståelse som den [[Storbritannien|britiske]] [[sociolog]] sir [[Anthony Giddens]], den britiske [[premierminister]] [[Tony Blair]], og den [[Tyskland|tyske]] [[kansler]] [[Gerhard Schröder]] blev fortalere for med [[den tredje vej|tredje vej]]. [[Den tredje vej]] indeholder accept af de frie markedskræfter og har bl.a. medført en omfattende deregulering af den finansielle sektor i England i 90'erne og 00'erne.