Château de Versailles

(Omdirigeret fra Versaillespaladset)
Château de Versailles
Château de Versailles
Château de Versailles' beliggenhed i Frankrig
Type Slot
Arkitektonisk stil Klassicisme og barok
By: Versailles
Land: Frankrig
Konstruktion startet 1661
Design og konstruktion
Bygherre Ludvig XIV af Frankrig
Oversigtskort
Château de Versailles ligger i Frankrig
Château de Versailles
Château de Versailles
Château de Versailles' beliggenhed i Frankrig

UNESCO Verdensarvsområde
Château de Versailles
Slottet og parken
Land Frankrig Frankrig
Type Kultur
Sted Chartres
Kriterium i, ii, vi
Reference 83
Region Europa
Indskrevet 1979
Oversigtskort

Château de Versailles er et slot i byen Versailles ca. 25 km fra Paris. Det er et af de største slotsanlæg i Europa og var hovedresidens for kongerne i Frankrig fra midten af 1600-tallet indtil udbruddet af Den Franske Revolution. Den barokke bygning betragtes som et højdepunkt i europæisk slotsarkitektur og har tjent som forbillede for mange andre slotsbygninger fra 1600- til 1800-tallet.

Slottet (og haven) er symbol på og manifestation af enevældens centraliserede magt. Under Ludvig 14. fremstod slottets have som meget stor og pompøs, helt i tråd med barokkens forestilling om at kontrollere naturen. Havegangene ved Versailles peger alle mod kongens soveværelse.[kilde mangler]

Kong Wilhelm I af Preussen krones til kejser af det tyske rige i Spejlsalen i Versailles 1871. I midten af billedet (i hvidt) fyrst Otto von Bismarck.

Til slottet knytter sig en række historiske begivenheder: Ludvig 14.s hof, den franske revolution, proklameringen af det tyske kejserrige i 1871 under Den fransk-preussiske krig og Versaillestraktaten efter Første Verdenskrig.

Indretning redigér

Spejlsalen (fransk: Galerie des Glaces) er et stort galleri i midten af paladsets første etage. Den er 73 m lang og indeholder 578 spejle, der for sin tid var meget store. Ved siden af Spejlsalen ligger Krigssalen (fransk: salon de la Guerre) på nordsiden og Fredssalen (fransk: salon de la Paix) på sydsiden.

Galerie des Batailles er en stor sal i sydfløjen, den såkaldte "Fyrstefløj", hvor 33 store vægmalerier skifter med 82 buster af kendte generaler.

Slottet i dag redigér

 
Fontæne i det symmetriske parkanlæg

Slottet er Frankrigs næst mest besøgte museum (2011) og blandt landets ti bedst besøgte turistattraktioner med et besøgstal på omkring fem millioner hvert år.[1][2] Slottet og haveanlægget kom på UNESCOs liste over verdensarven i 1979. Slottet, som er på 6,32 ha, er med sine udsmykninger og sin park på 815 hektar med syv kunstige damme og en række fontæner, et enestående monument over barokken i Frankrig. Store dele af slottet er åbent for publikum, og det gælder også parken

Referencer redigér

  1. ^ «The Louvre attracts record visitor numbers», The Telegraph 2. januar 2012
  2. ^ «Palace of Versailles facts» Arkiveret 22. december 2015 hos Wayback Machine, Paris Digest.

Litteratur redigér

  • Constans, Claire; Mounicq, Jean (1998). Versailles (fransk). Paris: Imprimerie nationale. ISBN 2743302135.
  • Pluvieux, Nadine, red. (2013). Versailles (fransk). Paris: Citadelles & Mazenod. ISBN 9782850885662.

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel om et fransk bygningsværk og/eller en fransk seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.