Wikipedia:Landsbybrønden/Frederik Split

Frederik Split

redigér

Gode naboer. Kanskje dere kan hjelpe oss med å finne biografiske data om en gammel dansk-norsk amtmand? Vi har en rød lænke på Frederik Split i no:Liste over Nordlands fylkesmenn. Den gode Frederik skal ha vært amtmand mellom 1703 og 1704, men vi kan ikke finne noe mer om ham. All erfaring (dvs andre biografier over 1700-tallets norske embetsmenn) viser at de fleste av datidens amtmend har sin utdannelse fra København, og deler av sin karriere i Danmark. Det burde derfor være mulig å finne noe om ham i danske biografiske leksika? Er det noen av dere som kan hjelpe oss? Mvh --Morten Haugen 20. nov 2011, 18:46 (CET)

Hvis han har gået på Københavns Universitet, skulle han gerne optræde i den trykte matrikel (bind 2, sandsynligvis). Men på daværende tidspunkt var en universitetsuddannelse ikke et krav for en embedsmandsstilling, så det er langt fra sikkert han findes der. Han har heller ikke udgivet skriftlige arbejder, for han findes ikke i Ehrencron-Müller. Han har ikke været amtmand andetsteds i kongeriget Danmark, for han er ikke i Blochs Amtmænd (en skam der ikke findes et tilsvarende værk for Norge). Om en dag eller to får jeg adgang til Hjort-Nielsens Prokuratorer i Danmark 1660-1848, og jeg kan prøve at slå ham op der, selv om det nok ikke er sandsynligt at han har haft prokuratorbestalling. Han har nok været så anonym, og haft sit embede så kort tid at det er begrænset hvilke spor han har efterladt i trykte kilder. Karl Peder Pedersen har skrevet nogle værket som muligvis kunne være relevante, Enevældens Amtmænd. Danske amtmænds rolle og funktion i enevældens forvaltning 1660-1848 (1998), De kongelige amtmænd og deres historie (1992) og "De første norske amtmænd. Om baggrunden for amtmandsinstruksen af 1685", Heimen. Tidsskrift for lokal og regional historie, 2007:1, s. 3-16. Det kunne være at han har nævnt Frederik Split i nogle af disse.
En sidste mulighed ville være at slå ham op i registrene til Personalhistorisk Tidsskrift, hvis han er nævnt, selv bare i en sidebemærkning, plejer de at tilføje en kort biografi med fødsels- og dødsår i en note. Ellers er der kun arkivmaterialet tilbage, og det er nok ikke det mest optimale i Wikipedia-sammenhæng.
Der boede en person med borgerstatus bærende navnet "Frederik Split" i Næstved i første halvdel af 1600-tallet (se her), desuden var der en slægt med navnet "Spleth", og i hvilken der fandtes en teologisk uddannet "Frederik Spleth" født 1699 (se her), men jeg har ikke fundet nogen person som kunne passe i alder med amtmanden. --Saddhiyama 21. nov 2011, 12:03 (CET)
Mange tak for ditt samvittighetsfulle svar. De få opplysningene vi har funnet om ham siden jeg spurte, tyder på at han kan ha vært offiser, og da er han muligens norsk-norsk, og ikke dansk-norsk. Den korte embetstiden kunne først tyde på at han muligens var en konstituert fullmektig, men nå ser det ut som om han døde i embedet. Mvh --Morten Haugen 22. nov 2011, 08:45 (CET)