Wikipedia:Landsbybrønden/Store og små bogstaver

Store og små bogstaver redigér

Jeg faldt netop over denne rettelse, som undrer mig en smule. Betyder det, at vi blandt andet skal bruge denne skabelon på alle artikler, der som artikeltitel har et navneord? Eksempelvis er overskriften på tog "Tog" og ikke "tog". --Pred (diskussion) 28. jul 2007, 15:29 (CEST)

Det kan jeg da ikke se nogen grund til. Men skabelonen kan jo bruges til de navne eller navnelignende konstruktioner, hvor man tidligere har været nødt til at bruge forbeholdet med skabelonen "titelvariant". Altså, hvor det er vigtigt, at første bogstav er med småt, og det er jo ikke tilfældet med et almindeligt navneord som "tog". --Arne (Amjaabc) 28. jul 2007, 15:43 (CEST)
Som det også fremgår af diskussionen, du henviser til, sondres der teknisk set mellem store og små bogstaver i nyhedsgruppenavne, hvorfor det er problematisk at skrive dk.kultur.sprog med stort i starten af sætninger. Det er årsagen til, at jeg indsatte DISPLAYTITLE. Førhen benyttedes {{titelvariant}}, der tiltrak en masse unødig opmærksomhed til en teknisk detalje. Jeg mener kun, vi bør bruge DISPLAYTITLE på de relativt få artikler, der altid skal skrives med lille startbogstav, f.eks. pH og iPod. --C960657 28. jul 2007, 15:55 (CEST)
Hvad menes med "altid skal skrives med lille startbogstav"? Tager jeg ikke meget fejl, skrives netop navneordene altid med lille startbogstav, medmindre de står først i en sætning (eller i en overskrift). I dette tilfælde skrives eksempelvis også PH. Efter punktum (og andre tegn) skrives altid med stort forbogstav. Det virker noget inkonsekvent kun at lade overskriften stå med lille forbogstav (og hvorfor skulle man også gøre det, når en eventuel afvigende stavemåde vil fremgå øjeblikkeligt af artiklen?) i visse tilfælde. Det vil desuden også være at lægge op til forvirring i de tilfælde, hvor det eventuelt ville blive glemt. {{Titelvariant}} havde jo i øvrigt det samme problem. På Wiktionary har man taget konsekvensen og ladet alle artikeltitler være med små bogstaver, medmindre andet angives, men det er jo netop fordi, det er en ordbog - her er kutymen jo netop at skrive med store forbogstaver i overskrifter. --Pred (diskussion) 28. jul 2007, 16:48 (CEST)
Hvis man skriver PH referer man ikke til surhedværdien som fast skrives som symbolet "pH" derfor skriver man pH i starten af en sætning. når det gælder iPod er der tale om et varemærke som normalt kun skrives sådan. Det ville den også være i en trykt encyklopædi.--Jan Friberg 28. jul 2007, 18:54 (CEST)
Det bliver det bare ikke mere rigtigt af. I tilfældene med de besynderlige navne og symboler (og så vidt jeg har forstået faktisk også i al matematisk tekst, hvor små bogstaver overalt benyttes som symboler) har vi jo kunnet klare os med at omskrive teksten, så pågældende ord ikke står først. --Pred (diskussion) 28. jul 2007, 20:40 (CEST)
Iflg. § 11.1 i retskrivningsvejledningen i Retskrivningsordbogen skrives forkortelser som pH med lille forbogstav, også i starten af sætninger.--C960657 28. jul 2007, 21:27 (CEST)