Wikipedia:Ugens artikel/Uge 31, 2017

Dirch Passer, 1974

Dirch Hartvig Passer (1926-1980) var en dansk skuespiller og komiker.

Passer blev først kendt i revyer i slutningen af 1940'erne, og da han sammen med Kjeld Petersen i slutningen af 1950'erne optrådte i komikerduoen Kellerdirk Bros, fik han for alvor succes. På scenen var det især revyer, han optrådte i; hans eneste forsøg på en seriøs rolle blev en personlig fiasko for ham, fordi publikum lo, bare de så ham, hvilket gik stik imod rollens tragiske karakter. Efter Kjeld Petersens død i 1962 trak Dirch Passer sig tilbage fra teaterscenen i fem år, men han vendte tilbage til Cirkusrevyen i 1967 og spillede i en række revyer indtil sin død.

Samtidig med sin sceneoptræden medvirkede Passer i en lang række film gennem tre årtier, hvor han som regel blev brugt i komiske roller og ofte fungerede som trækplaster for filmene, selv hvis hans rolle var ret lille. I første halvdel af karrieren var han ofte makker med Ove Sprogøe i film som Ved Kongelunden, Charles' tante og Baronessen fra benzintanken. Han modtog en Æres-Bodil i 1961 samt en Bodil i 1974 for hovedrollen i Mig og mafiaen.

Dirch Passer levede et intenst liv, og han døde efter at være faldet om på scenen i Tivolirevyen. Han er en af de mest folkekære og skattede skuespillere i den komiske genre i det 20. århundrede, og han er blandt andet mindet i Martin Zandvliets film Dirch fra 2011 om hans liv, hvor Nikolaj Lie Kaas spillede titelrollen. (Læs mere..)