Gitte-monologer

tekster af Per Højholt
(Omdirigeret fra Gittes monologer)

Gitte-monologer er en række tekster skrevet af Per Højholt og set i bogform, som oplæsning, optagelser og film og fra begyndelsen af 1980'erne.

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Elsebeth Stentoft. Hun spillede "Gitte" i Danmarks Radios dramatisering af Gitte-monologerne.

De enkelte værksdele har en titel der begynder med "Gittes monolog om ..." og har som stemme "Gitte", der beskrives som en 23-årig husmor fra provinsen et sted mellem Skanderborg og Aarhus. Hun taler til sin veninde "Susanne" og er gift med "Preben".

I Højholts oplæsninger af hver enkelt Gitte-monolog har han sædvanligvis en paratekst hvor der forklares om teksten opståen.

Gitte hørtes i 1979 i radioprogrammet UndervandstidendeDanmarks Radio.[1] I bogform udkom monologerne under titlen "Gittes monologer og andre kvababbelser" i 1981. Derefter som to lydudgivelser "Gittes monologer" fra 1982 og "Gittes sidste monologer – nye Gitte monologer" i 1983. I 1984 udkom en samlet udgave i bogform. Højholts oplæsninger fra en restaurant i København i 1984 blev filmet af Ebbe Preisler under titlen "Gittes monologer - Per Højholt". Den 16. februar 1982 udsendte Danmarks Radio en halv times dramatisering af monologerne under titlen "Gittes Verden", hvor Elsebeth Stentoft spillede Gitte.[2] Der forefindes en film med 49 minutters råoptagelser fra et program under titlen Gitte-monologerne.

Før Gitte havde Højholt udgivet modernistiske digterværker til et snævert publikum. Gitte-monologerne blev et folkeligt gennembrud.

Udfra Gittes beskrivelse har Preben interesse i rally og ishockey, abonnerer på Aktuelt, er medlem af Socialdemokratiet og er Toyota-ejer.

Referencer redigér

  1. ^ Klaus Nielsen (2010), "Per Højholts monologer: Om Gitte, parateksten og værkbegrebet i boghistorisk perspektiv", Lychnos: 261-270Wikidata Q117373252
  2. ^ "Gittes verden". DR.