Høje Gladsaxe Center

indkøbscenter i Danmark

Høje Gladsaxe Center er et butikscenter i Gladsaxe Kommune. Butikscenteret, der havde et butiksareal på 7.500 kvadratmeter, blev bygget i forbindelse med opførelsen af boligkomplekset Høje Gladsaxe, og var tidligere ejet og drevet af Fællesdriften for Høje Gladsaxe.

Høje Gladsaxe Center
Generelle informationer
Sted Høje Gladsaxe
Indviet 1970
Ejer Helleruphus
Transport
Buslinjer 4A 68
Hovedveje 16
Eksterne henvisninger
CVR-nummer 36558210
Oversigtskort

Centeret blev i 1994 adskilt fra det øvrige byggeri og solgt og er siden 2016 ejet af Helleruphus.

Fra ca. 2007-2008 er butikscenteret planlagt til at være udvidet til 15.000 kvadratmeter.[1]

I øjeblikket (2016) har Høje Gladsaxe Center fire boksbutikker, Lidl, Netto, Jysk og My Home, nogle få mindre butikker og Høje Gladsaxe Bibliotek. Desuden udlejes underetagen til bl.a. lager.

I 2016 startede en gennemgribende renovering, så stedet bliver mere attraktivt. Bl.a. er belysningen væsentligt forbedret, ligesom der i samarbejde med Gladsaxe Kommune arbejdes på en generel forskønnelse af udenomsarealerne, hvor man også søger at indtænke det grønne område, Gyngemosepark, som ligger syd for centret.

Historie redigér

Udgravningerne til Høje Gladsaxe startede ved årsskiftet 1962/63, og den første beboer kunne flytte ind i 1964, mens de sidste etager blev færdiggjort. Sidste del, nemlig selve centerbygningen, stod først færdig i 1970.

Allerede i 1943 udarbejder arkitekt Vilhelm Lauritzen en dispositionsplan for Høje Gladsaxe-området. Den danner afsæt for byudviklingen i området, der senere fører til opførelsen af Høje Gladsaxe. I 1948 fredes Utterslev Mose, og det, der oprindeligt var tænkt som rækkehuse og 3-etagers boligblokke, bliver til bl.a. fem 16-etagers højhuse, beliggende som hvide monumenter i kontrast til naturen.

Vilhelm Lauritzen bliver byplankonsulent på byggeriet, og arkitekterne, der kommer til at tegne Høje Gladsaxe, bliver Poul Ernst Hoff, Bennet Windinge, Jørgen Juul Møller, Kaj Agertoft og Alex Poulsen.

Høje Gladsaxe's markante boligblokke er placeret ud til det åbne landskab i Gyngemoseparken. Anlægget består af fem højhuse, 12 lavere blokke og center, skole, kirke og institutioner og rummer ca. 7.000 beboere. Fra de sydvendte vinduer er der fra de fleste af lejlighederne en formidabel udsigt over Storkøbenhavn.

En del af Høje Gladsaxe er udpeget som bevaringsværdigt, og byggeriet er præmieret af Gladsaxe Kommune og indgår i dag i kommunens bygningsmæssige kulturarv.

Høje Gladsaxe Park er en naturpark, som er udlagt af Københavns Kommune i 30'rne. Området er, som det eneste område i Gladsaxe, udpeget af Kroppedal som arkæologisk interessant.

Kilder/referencer redigér

  1. ^ 3. april 2006, business.dk: Høje Gladsaxe Centret fordobles Citat: "...Høje Gladsaxe Centret opgraderes og butiksarealet fordobles, så det nye center kommer til at rumme 15.000 kvadratmeter butiksareal, oplyser Nordicom..."
  Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
 Denne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.