Portal:Disney/Månedens artikel

Mickey Mouse er en tegnefilm- og tegneseriefigur skabt af Walt Disney som også lagde stemme til ham i de første år ved at tale i falset. Siden 1983 har tegnefilmsstemmelæggeren Wayne Allwine været Mickeys stemme. På dansk hed figuren oprindeligt Mikkel Mus i de tidlige striber i ugebladene. Det navn blev droppet, da bladet Anders And & Co. udkom i 1949. Mickey Mouse optræder ofte sammen med Fedtmule og hunden Pluto, på film også med Anders And.

15. maj 1928 optrådte Mickey Mouse for første gang i en tegnefilm, Plane Crazy, og 18. november samme år kunne han ses i Steamboat Willie, der var Disneys første tegnefilm med et synkroniseret lydspor, efter den blev der lavet et lydspor til Plane Crazy. Sidstnævnte blev det store gennembrud for figuren, der i mange lande er mere populær end Anders And. Den ene række kortfilm efter den anden blev produceret med Mickey Mouse, og det var populære forfilm i datidens biografer. De var i sort-hvid, modsat Silly Symphony-serien, der var i farver.

Mickey var i starten en lille sort mus i røde shorts og uden nogen pupiller i de sorte øjne. Det blev han også ved med at være et stykke tid i farver. Sideløbende med filmene blev der tegnet avisstriber af Floyd Gottfredson.


Originale Peter Plys-tøjdyr

Peter Plys er navnet på den fiktive bjørn, som er hovedperson i den engelske forfatter A.A. Milnes klassiske børnebøger om dyrene i Hundredmeterskoven. Både Milnes første bog Winnie-the-Pooh (1926) og fortsættelsen The House at Pooh Corner (1928) er illustreret af E.H. Shepard. Bøgerne udkom i dansk oversættelse ved Else Heise som hhv. Peter Plys (1930) og Peter Plys og hans venner (1931).

I 1966 købte Disney-koncernen rettighederne til både Milnes fortællinger og til Shepards tegninger. The Many Adventures of Winnie the Pooh, den første tegnefilm i spillefilmslængde om Plys og hans venner, havde premiere i 1977. Disney indførte her en ny figur i universet, Max Muldvarp, som ikke findes i Milnes bøger.

I Disneys tegnefilm om den verdenskendte plysbjørn, er det på dansk skuespilleren John Hahn-Petersens der har lagt sin stemme til, dog ikke i den første biograffilm der havde premiere i 1977 (Louis Miehe-Renard).


Scene fra Snehvide og de syv små dværge

Snehvide og de syv små dværge, baseret på Grimms eventyr Snehvide, var den første af Disneys tegnefilm i spillefilmslængde. Den havde første gang premiere i 1937, hvor den var en bragende succes til trods for datidens kritikeres dystre forudsigelser.

Den er stadig i dag en klassiker og regnes for Disney-selskabets flagskib. I mange år kviede de sig ved at udgive den på VHS-bånd, men det skete så i 1994, hvor den blev restaureret.

De syv små dværge hedder Brille, Søvnig, Flovmand, Prosit, Gnavpot, Lystig og Dumpe. De fik et spin-off i form af deres egen serie. Det pudsige er, at Snehvide af og til kan optræde i disse historier som biperson, der stadig bor hos dværgene. Derfor må hun også træde ind i kategorien Anders And-figurer, da hun har optrådt i bladet fra tid til anden. Og på trods af at den onde dronning til sidst styrter ned i en kløft på flugt fra dværgene og dør, så dukker hun op i hekseskikkelse som evigt tilbagevendende skurk i tegneserier fra skovuniverset.


Eurodisney (eller Disneyland Park) åbnede 12. april 1992 32 km øst for Paris. Eurodisney er et besøg værd, men da det er Europas største turistattraktion, kan det godt betale sig at komme uden for højsæsonen. Parken er opbygget på samme måde som temaparkerne Disneyland i Californien og Disney World i Florida. Man kommer til Eurodisney med RER-toget fra Paris til Marne la Valée-Chessy; det er endestationen.

Når adgangsbilletten er betalt, er alle forlystelser gratis. Til gengæld er prisniveauet på mad og drikke mm. højt. Eurodisney er generelt børnevenligt. Fx er der et puslehus, hvor der er mulighed for skiftning af børn, samt tilberedning af flasker/mad.